RSS Feed
(1) 2 »
Spremi klopu - kako djeci osigurati zdravi ekološki i etičan način prehrane
Bioteka.hr Objavljeno 07.7.2015. ( 3359 pročitano )

foto: Maja SokoleanVećinu nas učili su da djeca moraju jesti meso i mliječne proizvode kako bi izrasla jaka i zdrava. Međutim, djeca uz vegansku prehranu (iz biljnih izvora) mogu dobiti sve nutrijente za pravilan razvoj. Stvar je osobnog izbora koji način prehrane će se odabrati, ali dobro je znati da postoje i drugačiji načini prehrane od onog tradicionalnog. U članku se upoznajte s jednim takvim – veganskom prehranom, pa “tko voli, neka izvoli”.

Ocjena: 7.00 (7 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Lijek iz kakice
Kristina Duvnjak Objavljeno 31.10.2013. ( 4946 pročitano )

Tabletice ( Foto: FreeDigitalPhotos)

Priznajemo ne zvuči baš primamljivo, ali kad saznate o čemu se radi neće biti tako strašno.

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Nema više čišćenja?
Kristina Duvnjak Objavljeno 28.9.2013. ( 3957 pročitano )

Sreća (Foto: FreeDigitalPhotos)

Znate li neku osobu koja voli čistiti? Ako ste vi jedna od takvih, onda ovaj članak ne trebate čitati. Sve ostale kojima je čišćenje pravi davež čeka svijetla budućnost. Zamislite da više ne morate brisati podove, stolove, prati odjeću ili automobil! Premda ovako nešto zvuči kao da dolazi iz svijeta naše mašte, zapravo dolazi iz jednog još boljeg mjesta: umova znanstvenika koji će nam svijet mašte pretvoriti u stvarnost.

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Koje su to zdrave blagdanske namirnice?
Kristina Duvnjak Objavljeno 24.12.2012. ( 2532 pročitano )

Božić (Foto: wikimedia.commons.org)

Stiglo je vrijeme božićnih blagdana, a s njima (vjerujemo) jedva dočekani odmor od školskih obveza. Uz bogat obiteljski stol na kojem će se sigurno naći i brojne, različite vrste kolača, Bioteka za vas izdvaja top 5 blagdanskih namirnica koje će usrećiti vaš organizam.

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Sviđa li vam se smijeh vaših prijatelja?
Kristina Duvnjak Objavljeno 12.6.2012. ( 3551 pročitano )

Djevojčica koja se smije (foto: FreeDigitalPhotos)Dostojevski je jednom rekao da ako vam se sviđa način na koji se netko smije, a ne poznajete tog čovjeka, možete biti uvjereni da je dobar čovjek. Zanimljivo. Zapravo, kad bolje promislim, svi moji najbliži prijatelji smiju se na način koji je meni baš simpatičan. Premda je način smijanja individualan, znanstvenici su dokazali da razlikujemo različite tipove smijanja, ali da neka ipak više cijenimo. Poznato je i da smijeh koristi našem zdravlju, a nova saznanja pripisuju mu još uloga.

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Tata, ovo je preslano!
Kristina Duvnjak Objavljeno 08.6.2012. ( 3786 pročitano )

Puno soli (Foto: Free Digital Photos)Kuha li tvoj tata bolje od mame ili je ipak mama vladarica kuhinje?

Ti misliš da mama bolje kuha, a tvoja sestra da tata bolje kuha? Umjesto možebitne svađe oko toga koji roditelj bolje kuha, pročitaj više o istraživanju koje bi ti moglo objasniti uzroke tvojeg i sestrinog različitog mišljenja.

Ocjena: 8.00 (1 glas) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Čovječe, ne ljuti se
Kristina Duvnjak Objavljeno 28.5.2012. ( 3294 pročitano )

Ljutita djevojčica (foto: FreeDigitalPhotos)Svaki čovjek svakodnevno prolazi kroz brojna raspoloženja. Možda vam je dan počeo loše, probudili ste se loše raspoloženi, a do završetka tog dana osjećali ste se presretno. Naravno, sigurno vam je poznata i obrnuta situacija.

No, jeste li znali da vaše raspoloženje utječe i na vaše srce? Istraživanja pokazuju da ljudi koji su sretni i pozitivno gledaju na život imaju manje izglede oboljeti od srčanih bolesti, za razliku od anksioznih i depresivnih ljudi.

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Visine, visine...
Kristina Duvnjak Objavljeno 27.5.2012. ( 13041 pročitano )

Jogiranje (Foto: wikimedia.commons)

Uskoro započinju ljetne Olimpijske igre u Londonu. Dok mi o njima ne razmišljamo previše, barem ne prije nego što započne spektakl i prikuje nas za televizore, one sportašima predstavljaju „centar“ svijeta, a medalja s tog natjecanja mnogima je životni san.

U skladu s time, pripreme sportaša za taj događaj traju mjesecima, pa čak i godinama. Sigurno ste negdje čuli i kako brojni od njih, posebice sportaši koji se natječu u atletskim disciplinama, odlaze na tzv. visinske pripreme. Moguće je zaključiti kako odlaze na veće nadmorske visine zbog treniranja, no znate li što se točno postiže tim treningom?

Ocjena: 9.00 (5 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Zar nam stvarno trebaju ti vitamini?
Matea Konjević Objavljeno 23.5.2012. ( 4073 pročitano )

Izvor vitamina (Foto: commons.wikimedia)Bez raznovrsnih hranjivih tvari ljudsko tijelo ne može normalno obavljati svoje svakodnevne  zadatke.  Neke tvari mu daju energiju koja mu je potrebna za rad, dok su druge važne za rast ili održavanje organa i tkiva u normalnoj funkciji. Tijelu je uz to svakodnevno potrebno vježbanje kako bi mišići, srce i pluća ostali u formi, a iako se tome još ne zna točan razlog, čini se da niti bez dovoljne količine sna ne možemo.

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Zašto moramo piti 8 čaša vode dnevno?
Matea Konjević Objavljeno 15.5.2012. ( 5111 pročitano )

Voda (Foto: Free Digital Photos)Voda je ključna za zdravlje organizma, čini oko 60 posto težine odrasle osobe. Uglavnom se pohranjuje u koži i krvi. Gubitkom vode u organizmu krv se počinje zgušnjavati, a gubitak od samo 2% dovoljan je da dođe do osjećaja sveopćeg umora. Kod gubitka tekućine od 4% javljaju se glavobolja i mišićni umor, a gubitak od 10-15% volumena vode u organizmu završava smrću.

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
(1) 2 »


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.