Kuha li tvoj tata bolje od mame ili je ipak mama vladarica kuhinje?
Ti misliš da mama bolje kuha, a tvoja sestra da tata bolje kuha? Umjesto možebitne svađe oko toga koji roditelj bolje kuha, pročitaj više o istraživanju koje bi ti moglo objasniti uzroke tvojeg i sestrinog različitog mišljenja.
2010. godine provedeno je znanstveno istraživanje u koje je bilo uključeno 87 ljudi (45 muškaraca i 42 žene) koji su više puta tijekom nekoliko tjedana konzumirali hranu bogatu solju, poput pereca, čipsa, slanih juha i sl. Tijekom provođenja istraživanja sudionici su ocjenjivali jačinu okusa različitih jela prema ljestvici od jedva primjetnog okusa do maksimalno izraženog.
Nisu svi kušači isti Poznato je da većina ljudi voli okus soli. Neki od nas konzumiraju više soli jer preferiraju takav okus hrane više od ostalih i/ili kako bi prikrili druge neugodne okuse u hrani. Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo kako ljudi koji osjet okusa imaju intenzivnije izražen, tzv. superkušači, konzumiraju više soli od skupine koja nema toliko istančan osjet okusa, tzv. nekušači. To bi značilo da se pojedinci razlikuju u sposobnosti kušanja određenih tvari, pa stoga postoji širok raspon sposobnosti detektiranja okusa, što je jednako normalna varijacija kao i razlike u boji kose i očiju.
Isto tako, ljudi iz skupine superkušača gorke tvari opisuju kao iznimno gorke, dok ljudi iz skupine nekušača iste tvari opisuju kao bezukusne ili "slabo gorke". Ovo se naravno ne odnosi samo na okus gorčine, već i na druge okuse. Tako će ljudi iz skupine superkušača intenzivnije osjetiti sol i šećer, začinjenost čili papričice ili će ih više iritirati ugljikov dioksid iz gaziranih pića. Stoga, ako se ti i tvoja sestra svađate oko toga koji roditelj bolje kuha, možda je zapravo stvar u tome da je jedna od vas, npr. superkušač kao iz ovog istraživanja. To bi značilo da će, ako vaš tata više voli zasoliti hranu dok kuha, superkušač to primijetiti, a nekušač neće. Stoga će tebi, ako si ti superkušač, tatin ručak biti preslan, a tvojoj sestri i tati, koji su nekušači, obrok će biti slan baš onoliko koliko treba. Što kažeš? Je li istraživanje pomoglo spasiti kuharski ugled tvoga tate?
|