Bez raznovrsnih hranjivih tvari ljudsko tijelo ne može normalno obavljati svoje svakodnevne zadatke. Neke tvari mu daju energiju koja mu je potrebna za rad, dok su druge važne za rast ili održavanje organa i tkiva u normalnoj funkciji. Tijelu je uz to svakodnevno potrebno vježbanje kako bi mišići, srce i pluća ostali u formi, a iako se tome još ne zna točan razlog, čini se da niti bez dovoljne količine sna ne možemo.
Da bi naše tijelo moglo napraviti sve što mu svakodnevno zadajemo potrebno je raznovrsno se hraniti te svaki dan unositi dovoljnu količinu ugljikohidrata, bjelančevina i masti. No to samo po sebi ipak nije dovoljno. Zašto? Zato što bez dovoljno vitamina i minerala koji se najviše nalaze u voću i povrću ne možemo normalno živjeti. Današnja prehrana, nažalost, sve manje obiluje tim namirnicama što dugotrajno ima brojne posljedice za organizam. Zašto su važni vitamini i minerali? - pomažu oko razgradnje hrane koju smo pojeli (većina vitamina iz B skupine)
- pomažu u stvaranju novih crvenih krvnih stanica (vitamin B6, B12, E, bakar, željezo)
- održavaju naše kosti čvrstima (vitamin A, C, D, kalcij, magnezij)
- pomažu u radu živčanog sustava (vitamin D, B1, B2, B12, kalcij, magnezij, natrij, kalij)
- održavaju srce i krvne žile zdravima (omega-3 kiseline, kalcij)
Zbog svega navedenog vidimo koliko je važno raznoliko se hraniti, svaki tjedan unositi sve vitamine i minerale jer naše tijelo samo ne može stvoriti većinu navedenih vitamina i minerala koji su mu potrebni. Stoga uz različite vrste mesa treba jesti puno tamno zelenog povrća (brokula, špinat, blitva), puno voća različitih boja (grožđe, šumsko voće, naranče, banane, breskve, trešnje, jagode), orašaste plodove (orah, bademi, kikiriki, brazilski oraščić) te svakako puno ribe jer je ona bogata omega-3 kiselinama koje su bitne za zdravlje vašeg srca, ali i živaca te lijepu kožu. Ako ne volite ribu, uvijek to možete nadoknaditi lanenim uljem ili biljnim uljem uljane repice. Veganski proizvodi
Ja, vegetarijanac Danas se sve više ljudi odlučuje na vegetarijansku i vegansku prehranu. Znanstvenici se slažu da takva prehrana ima svojih prednosti, ali je potrebno u takvoj prehrani meso zamijeniti adekvatnim namirnicama. Vegetarijanci konzumiraju jaja, mlijeko i mliječne proizvode, dok vegani potpuno izbjegavaju sve životinjske proizvode. Takva prehrana (i kod vegana i vegetarijanaca) zahtijeva vrlo dobro poznavanje namirnica. Nažalost, malo je ljudi koji uspješno uravnotežuju svoju prehranu pa često dolazi, nakon duljeg vremena konzumiranja takve neuravnotežene prehrane, do ozbiljnih zdravstvenih problema. Naime, izbace li se s jelovnika svi životinjski proizvodi, može doći do nedostatka proteina, esencijalnih aminokiselina, vitamina B12 te kalcija, željeza i cinka. Kako se to ne bi dogodilo, svakodnevnim kombiniranjem žitarica i mahunarki može se dobiti dostatna zamjena za meso. Nije važno da one budu u istom obroku, ali je bitno da se tijekom svakog dana unesu u organizam. Ono što je najveći problem u veganskoj prehrani su nedostatak vitamina B12 i cinka. B12 se uspješno može unijeti u organizam algom spirulinom ili algom AFA, ali i dodacima prehrani koji sadrže taj vitamin, a cink se nalazi u brojnim namirnicama poput raži, sjemenkama bundeve, suncokreta i sezama, u mahunarkama, orasima, lješnjacima... Neka od veganskih jela su: tofu, tempeh, sejtan, okara, sirup od agave, sojino mlijeko i druga mlijeka koja su izvrstan izvor proteina. Znanstvenici naglašavaju da veganska prehrana ipak nije za djecu starosti do dvije godine jer su istraživanja pokazala da su ona slabije razvijena od svojih vršnjaka.
|