Ovo sigurno niste znali o svom pupku!
Autor Behija Salkić 28.11.2012. ( 4058 pročitano ) Članci istog autora

Campylobacter sp. (Foto: Wikimedia Commons)Postoji jedno mjesto na našem tijelu koje prema raznolikosti mikroorganizama znanstvenici uspoređuju s tropskim kišnim šumama. Bez sumnje u tvoju temeljitost prilikom tuširanja ili kupanja, priznaj kako je pupak ipak mjesto koje ne pereš toliko revno?

Rolling Eyes

Što su sve znanstvenici tamo pronašli, pročitaj u nastavku!Znanstvenici sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini (SAD) uzeli su briseve sadržaja pupaka 60 dobrovoljaca, prilikom jedne znanstvene konferencije početkom prošle godine. Time je i službeno započeo projekt istraživanjaPupak (Foto: Wikimedia Commons) bioraznolikosti pupka.

Pronašli su džunglu, nema bolje riječi za opisati rezultate. U 60 briseva našli su ni više ni manje nego 2368 vrsta bakterija od čega je njih čak 1458 možda novo za znanost. Impresivno, zar ne? Prosječan broj vrsta bakterija koje su pronalazili u uzorcima iznosio je 67, uzorak s najmanje bakterija imao je samo 29 vrsta, dok je najbogatiji uzorak sadržavao čak 107 različitih vrsta bakterija.

Od samog broja vrsta pronađenih bakterija još su zanimljivije vrste koje su pronašli. Primjerice, jedan volonter u svom pupku ima bakteriju koja je prije pronađena samo u tlu u Japanu, iako on sam nikada u životu nije posjetio tu zemlju. Jedan malo ''mirisniji'' pojedinac, koji se nije prao nekoliko godina, u svom je pupku imao dvije vrste bakterija koje inače žive samo na polarnim kapama i blizu termalnih izvora.

Iako se niti jedna vrsta bakterije nije pojavila u svim uzorcima, njih osam je bilo prisutno u više od 70% uzoraka i to obično u velikoj količini. Upravo iz tog razloga znanstvenici pupak uspoređuju s kišnom šumom, budući da u svakoj kišnoj šumi postoje različite vrste drveća, međutim uvijek je prisutno nekoliko vrsta koje prevladavaju.

Rezultati koje je donijelo ovo istraživanje, osim što su vrlo zanimljivi, pobudili su i nova pitanja. Zato znanstvenici sada obrađuju mnogo novih pupaka i uskoro će prikupiti 600 novih uzoraka. Cilj im je usporediti stanovnike pupka sa životnim navikama pojedinca. Nesumnjivo će i ti rezultati donijeti neka zanimljiva otkrića.

Više o ovom zanimljivom projektu možete pronaći na službenoj stranici Belly Button Biodiversity.Izvor:

http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8893

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
09.2.2016. - Surfaj sigurno!
07.7.2015. - Spremi klopu - kako djeci osigurati zdravi ekološki i etičan način prehrane
12.12.2014. - Iz pogrešaka se (brzo) uči!
16.4.2014. - Kad je petak nebesko plave boje
20.11.2013. - Trodimenzionalno oko?
13.11.2013. - Tko su najstariji ljudi na svijetu?
31.10.2013. - Lijek iz kakice
22.10.2013. - To je samo šalabahter?!
28.9.2013. - Nema više čišćenja?
30.8.2013. - Zašto je tinejdžerima ujutro teško ustati iz kreveta?

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.