Dobar san za laki dan!

Datum 01.11.2012. | Tema: Vijesti

Na vrijeme u krevet! (David Castillo Dominici/FreeDigitalPhotos.net)

Znanstvenici su nedavno utvrdili da djeca koja ne spavaju dovoljno imaju manju sposobnost kontroliranja svojih emocija te se mogu manje usredotočiti u školi. Znaš li koliko ti je sati spavanja potrebno tijekom noći?


Istraživanja pokazuju da 41 milijun odraslih Amerikanaca spava manje od 6h tijekom noći te se stručnjaci boje kako te loše navike nedovoljnog spavanja prenose i na svoju djecu.

Djeci između 5 i 12 godina preporuča se 10-11 h spavanja tijekom noći.

Reut Gruber je psiholog i glavni autor novog istraživanja  kojemu je cilj bio otkriti kako količina spavanja utječe na ponašanje djece. Zdravoj djeci između 7. i 11. godine omogućavali su sat vremena više ili sat vremena manje spavanja tijekom pet noći.

“Nitko nije postao genij, a nitko nije ni poludio”, kaže znanstvenik, no napominje kako su ipak male promjene u količini spavanja značajno utjecale na djecu.

I sat vremena spavanja dulje djeluje na bolji uspjeh u školi!


Tijekom istraživanja, učenici su prvo spavali tijekom noći onoliko koliko bi to i inače uobičavali. Njihovi učitelji u školama zamoljeni su da ocjenjuju učenikovu sposobnost razmišljanja, osjetljivost i emocionalne reakcije. Nakon pet dana ponovili su pokus, ali sa promjenama u spavanju (sat vremena spavanja više ili manje).

Zaključeno je kako su oni učenici koji su spavali sat vremena manje, imali lošije ocjene ponašanja u odnosu na one koji su mogli spavati sat duže. Učenici s manje sna bili su razdražljivi, frustrirani i imali su više problema s koncentracijom za razliku od učenika s više sna koji su bili bolji na ovom području.

Ovo istraživanje dokazalo je kako količina sna svakako utječe na rezultate u školi!  

A koliko ti spavaš? Razmisli, uz dovoljno sna, na što još moramo paziti kako bismo bili uspješni u školi?

Izvor:                             

http://www.timeforkids.com/news/sleep-tight/54321

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/covjek/article.php?storyid=33