Koje su to zdrave blagdanske namirnice?

Datum 24.12.2012. | Tema: Zdravlje i prehrana

Božić (Foto: wikimedia.commons.org)

Stiglo je vrijeme božićnih blagdana, a s njima (vjerujemo) jedva dočekani odmor od školskih obveza. Uz bogat obiteljski stol na kojem će se sigurno naći i brojne, različite vrste kolača, Bioteka za vas izdvaja top 5 blagdanskih namirnica koje će usrećiti vaš organizam.
1. PURICA

Purica (Foto: Digitalalart/FreeDigitalPhotos.net)Na prvom mjestu izdvojili smo čestog sudionika božićnog ručka – puricu! Puricu, vjerujemo, jako volite jesti, a sada svima možete reći kako znate da je i zdrava. Puricu ne može nitko okriviti za višak kilograma nakupljenih tijekom blagdana jer njeno bijelo meso je niskokalorično („ne deblja“),  bogato bjelančevinama i sadrži malo zasićenih (loših) masti. Uz to, bogata je spojem koji nazivamo triptofan koji u našem tijelu omogućava stvaranje vitamina B3 koji je jako važan da naše tijelo radi kako treba.


2. KESTEN

Pravu zimsku idilu šetanja po vašem mjestu upotpunit će kesteni. Poput purice, sadrže malo kalorija i po tome su bolji izbor od, primjerice, badema ili oraha. Osim toga, bogati su vitaminom C koji pomaže…..to već znate, zar ne? Vitamin C pravi je borac protiv zimskih nepogoda: prehlada i gripe.

Kesten (Foto: Encyclopedia of Life)Brusnica (Foto: commons.wikimedia.com)

3. BRUSNICA

Uz kesten, svakako biste mogli probati gricnuti i koju brusnicu. Možda čak i u kombinaciji? Brusnica je bogata spojevima koje štite srce, vlaknima, vitaminom C, kalijem, kalcijem, magnezijem. Također, prava je pobjednica u borbi s bakterijama i jača vam otpornost organizma protiv tih sitnih nemani. Uz to, brine se da vaše krvne žile uvijek budu u top-formi.

4. BATAT

Batat (Foto: Maggie Smith/ FreeDigitalPhotos.net)Premda je i „običan“ krumpir koji jedemo bogat vitaminima  B i C, kalijem, magnezijem, fosforom itd., ovaj puta izabrali smo njegovog još zdravijeg rođaka kojeg zovemo batat, poznat i kao slatki krumpir. Izvor je željeza, kalija, kalcija, vitamina A, B, C i E. Sprečava nastanak zloćudnih bolesti, pomaže u održavanju najbolje razine šećera u krvi te pomaže održati zdravima srce i kostiAli, nismo još gotovi. Postoji važna napomena jer vas moramo spriječiti da otrčite u kuhinju i nagovarate mamu da vam ispeče pomfrit. Za takav postupak potrebno je puno masti, a puno masti ne volimo. Jel' tako? Tako je. Kuhanje na pari pravi je izbor pripreme za ovu vrstu namirnice.

5. NAR

Nar (Foto: Adamr/ FreeDigitalPhotos.net)Malo se treba pomučiti pri čišćenju ovog voća, ali sigurno se isplati. Bogat vlaknima, kalijem, vitaminima B i C. Štiti stanice, a u sprečavanju starenja jači je tri puta od crnog vina i zelenog čaja. Štiti od toliko velikog broja bolesti da ih ne bi stalo nabrojati na ovu stranicu, stoga vas potičemo da to sami istražite. Nevjerojatna namirnica! 

I za kraj, izdvajamo dva začina: đumbir, koji može biti pravi lijek, i cimet. Cimet snižava razinu šećera u krvi, nokautira gljivice i loše masti, a pomaže i kod probavnih smetnji.

Dobar tek svima!

Izvori:

www.biologija.com.hr

http://www.livestrong.com/article/408 ... p-healthy-christmas-food/

http://www.freshjuice.ca/be-well/nutr ... holiday-foods/s/679/12#up

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/covjek/article.php?storyid=37