Sigurno si već na policama naših trgovina uočio/la đumbir, točnije njegov korijen. Znaš li u koje svrhe možemo koristiti ovu biljku?
Đumbir je začinska biljka koja potječe iz Azije gdje se uzgaja već tisućama godina. U tim krajevima ga smatraju jako važnim začinom, koristi se jednako često kao i sol i papar. Oštrog je i jakog okusa, pomalo ljut i jako mirisan (aromatičan) začin. Osim u kuhinji, u Aziji se ova biljka koristila i kao lijek protiv mučnine te kod problema s probavom. Da je tome uistinu tako, nedavno su potvrdili britanski znanstvenici koji su proveli istraživanja o tome kakav različiti začini imaju učinak na mučninu. Ispitali su djelovanje začina na ljudima koji su imali mučninu zbog putovanja, kao i na onima kojima se mučnina javljala nakon kemoterapije (tretman lijekovima kroz koje prolaze oboljeli od raka). Zaključili su kako je kod ljudi koji su uzimali dnevno jednu tabletu koja je sadržavala đumbir mučnina bila mnogo manja, odnosno osjećali su se puno bolje od ljudi koji su uzimali neke druge lijekove za mučninu. Zahvaljujući ovom istraživanju, mnoge će tvrtke početi proizvoditi biljni pripravak od đumbira. Želiš li i ti probati uvrstiti đumbir u svoju prehranu, prosurfaj ovim stranicama i potraži jednostavne ideje i recepte koje možeš predložiti roditeljima: http://www.coolinarika.com/recept/namirnice/?upit=%C4%90umbir Izvori: http://www.pitara.com/discover/eureka/online.asp?story=91 http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=412
|