Čestice plastike prijete živom svijetu

Datum 21.2.2014. | Tema: Vijesti

Mikroplastika (Foto: commons.wikimedia)

Već znamo koliko je plastika opasna za okoliš, ali pojavio se novi način na koji ovaj materijal može ugroziti prirodu i živi svijet u njoj. 


Istraživači organizacije 5 Gyres koja se bavi upravo problemom plastičnog otpada protekla su dva ljeta proučavali vodu iz Velikih jezera u Americi. Provlačili su guste mreže kroz vodu i pregledom 'ulova' pronašli na tisuće plastičnih zrnaca manjih od milimetra. Odgovor na pitanje: odakle ta silna mikroplastika u jezerima? pronašli su usporedbom zrnaca s proizvodima za osobnu higijenu kao što su sapuni ili paste za zube.

Onečišćenje (Foto: commons.wikimedia)Čestice plastike su opasne jer bi ih stanovnici jezera (ribe, školjkaši…) mogli zamijeniti za klopu. Dakle, kao da pojedeš omot umjesto čokoladice. Ne samo što nije fino, već je i štetno. Još je gore što se te čestice vrlo sporo raspadaju i plutanjem skupljaju na sebe ostale štetne tvari koje se pojave u vodi – ulja, pesticide i slično time povećavajući svoju štetnost za organizme koji ih pojedu. No, ne staje sve na životinjama u jezeru jer se njima hrane druge životinje, ali i čovjek. Kao i uvijek, ako ugrožavamo prirodu ugrožavamo i sami sebe.

Čišćenje čestica plastike je osobito teško zbog njihove veličine. Presitne su za pročišćivače, a iz jezera se ne mogu ukloniti bez uklanjanja planktona zajedno s česticama. Trebalo bi pronaći bolji način za filtriranje, a još bi bolje bilo prestati sa zagađivanjem.

Organizacija 5 Gyres zatražila je od proizvođača kozmetike da prestanu koristiti plastična zrnca u svojim proizvodima i okrenu se prirodnim materijalima na što je velik dio njih i pristao. Trebat će neko vrijeme za taj prijelaz, ali i to je nešto.

 

Izvor: Teaching Kids News

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/okolis/article.php?storyid=42