Čestice plastike prijete živom svijetu
Autor Vedrana Pištelek 21.2.2014. ( 2422 pročitano ) Članci istog autora

Mikroplastika (Foto: commons.wikimedia)

Već znamo koliko je plastika opasna za okoliš, ali pojavio se novi način na koji ovaj materijal može ugroziti prirodu i živi svijet u njoj. Istraživači organizacije 5 Gyres koja se bavi upravo problemom plastičnog otpada protekla su dva ljeta proučavali vodu iz Velikih jezera u Americi. Provlačili su guste mreže kroz vodu i pregledom 'ulova' pronašli na tisuće plastičnih zrnaca manjih od milimetra. Odgovor na pitanje: odakle ta silna mikroplastika u jezerima? pronašli su usporedbom zrnaca s proizvodima za osobnu higijenu kao što su sapuni ili paste za zube.

Onečišćenje (Foto: commons.wikimedia)Čestice plastike su opasne jer bi ih stanovnici jezera (ribe, školjkaši…) mogli zamijeniti za klopu. Dakle, kao da pojedeš omot umjesto čokoladice. Ne samo što nije fino, već je i štetno. Još je gore što se te čestice vrlo sporo raspadaju i plutanjem skupljaju na sebe ostale štetne tvari koje se pojave u vodi – ulja, pesticide i slično time povećavajući svoju štetnost za organizme koji ih pojedu. No, ne staje sve na životinjama u jezeru jer se njima hrane druge životinje, ali i čovjek. Kao i uvijek, ako ugrožavamo prirodu ugrožavamo i sami sebe.

Čišćenje čestica plastike je osobito teško zbog njihove veličine. Presitne su za pročišćivače, a iz jezera se ne mogu ukloniti bez uklanjanja planktona zajedno s česticama. Trebalo bi pronaći bolji način za filtriranje, a još bi bolje bilo prestati sa zagađivanjem.

Organizacija 5 Gyres zatražila je od proizvođača kozmetike da prestanu koristiti plastična zrnca u svojim proizvodima i okrenu se prirodnim materijalima na što je velik dio njih i pristao. Trebat će neko vrijeme za taj prijelaz, ali i to je nešto.

 

Izvor: Teaching Kids News

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.