Pčele znaju reciklirati?!
Autor Vedrana Pištelek 07.3.2014. ( 2521 pročitano ) Članci istog autora

Pčelica uči (Foto: FreeDigitalPhotos)Pčelice su stvarno "luda bića". Osim što su jako vrjedne u oprašivanju biljaka, pokazale su se i kao vješte graditeljice gnijezda. Sljedeći puta kada prolete pokraj vas, lijepo ih s poštovanjem pozdravite....zzzzZZZzzzzzz...SmilePčele su među najkorisnijim kukcima pa nije ni čudo da su upravo one počele pretvarati otpad u građevinski materijal. Istraživači u Kanadi proučavali su dvije vrste gradskih pčela te sasvim slučajno otkrili plastiku u njihovim gnijezdima.

Ove vrste pčela su samotnjaci što znači da ne žive zajedno s drugim pčelama. Pronađu maleno skrovito mjesto gdje polože jedno jajašce zajedno s malo hrane te ga dobro ograde prožvakanim lišćem prije nego polože iduće jajašce i tako redom. Rade to na ovaj način jer ne žive dovoljno dugo da se brinu za svoje mlade pa učine sve što mogu da ih zbrinu na vrijeme.

Pčela (Foto: Flickr)Istraživači su pregledavali gnijezda dviju vrsta pčela i u nekoliko njih pronašli neobičan materijal. Detaljni pregled elektronskim mikroskopom i rendgenom pokazao je da se radi o vrsti plastike koja se koristi na gradilištima te komadićima plastičnih vrećica. Pčele su izgradile gnijezdo dijelom lišćem, a dijelom plastikom.

Zbog velike količine plastike i načina na koji je obrađena, znanstvenici vjeruju da pčele nisu zabunom žvakale plastiku već su prepoznale kako je to bolji građevni materijal od lišća.

Najbolje od svega je što plastika pčelama uopće ne šteti. Baš naprotiv, gnijezda izgledaju čvršća, a u ličinkama nisu pronađeni nametnici što je znao biti slučaj u gnijezdima od prirodnih materijala.

Istraživanje se nastavlja, a mi još jednom možemo naučiti nešto od marljivih i snalažljivih kukaca. Ako pčele mogu reciklirati, možemo i mi.Izvor:DogoNews

Ocjena: 7.00 (4 glasova) - Ocijeni vijest -

Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.