RSS Feed
(1) 2 »
10 načina da sačuvate more
Matea Jarak Objavljeno 24.9.2016. ( 6897 pročitano )

More (foto: pixabay.com)Spomen mora oduvijek odvlači misli na neka ljepša i toplija mjesta. No, istina o morima i oceanima je daleko od lijepog i toplog. Sada više nego ikada, mora i oceani se nalaze u opasnosti, a prvi krivci smo, naravno, mi ljudi. Vjerovali ili ne, svatko malim promjenama u načinu života može doprinijeti oporavku mora. U nastavku vam donosimo 10 stvari koje možete napraviti za spas mora i oceana.

Ocjena: 8.00 (7 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Kako djeca i mladi mogu sudjelovati u očuvanju prirodnih resursa?
Ivan Car Objavljeno 26.3.2015. ( 15950 pročitano )

foto: flickr.comTvoje odluke mogu promijeniti svijet! Kako? Život se sastoji od odluka, a svakodnevnim pametnim, ekološki prihvatljivim odlukama pozitivno utječeš na vlastiti život, ali i život svoje obitelji i prijatelja. Ponajprije, štediš novac i poboljšavaš svoj životni stil, a pritom pomažeš i gospodarstvu. Uz to, pametnim odlukama pridonosiš tomu da tvoj grad, tvoja zemlja, Europa i cijeli planet postanu održiviji za sadašnje i buduće generacije.

Ocjena: 9.00 (9 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Spas pod staklenim zvonima
Vedrana Pištelek Objavljeno 05.6.2014. ( 2353 pročitano )

Mala žličarka (foto: Wikimedia Commons)Tamo gdje ima puno ljudi na malom prostoru nema mjesta za divlje životinje. Jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta, Južna Koreja, odlučila je učiniti nešto za ugrožene vrste na svom području.

 

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Svatko može reciklirati!
Behija Salkić Objavljeno 06.3.2013. ( 4094 pročitano )

Kanta za smeće (foto: Wikimedia Commons)Ako živite u Zagrebu, onda znate da je iza grada prekrasna planina Medvednica, kvartovi koji se nalaze u njezinom podnožju su malo brdoviti, ali ostatak grada je prilično ravan. No, ima jedno brdo, ogromno brdo, u jugoistočnom dijelu grada, koje je umjetno. Napravili su ga svi stanovnici Zagreba, svatko je pomalo pridonio. Znate li o kojem brdu se radi?

Ocjena: 10.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Smijemo li brati visibabe?
Bioteka.hr Objavljeno 06.3.2013. ( 8376 pročitano )

Visibabe (Foto: Wikimedia Commons)

Nakon dugih zimskih mjeseci, život se polako vraća u svijet prirode. Šume se počinju zeleniti, dani postaju duži, a iz zimskog sna se budi i uspavani životinjski svijet. Uskoro očekujemo i prve vjesnike proljeća koji se najčešće pojavljuju krajem veljače te svojom pojavom najavljuju željeno proljeće.

Ocjena: 5.00 (6 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Kad odrastem, bit ću zaštitar!
Ana Katalinić Objavljeno 03.6.2012. ( 3914 pročitano )

dr. sc. Magda Sindičić i ris Dinko tijekom terenskog istraživanja u sklopu projekta DinaRisMožda si učeći o prirodnim bogatstvima naše lijepe zemlje negdje usput pomislila/o: „Kad odrastem, bit ću zaštitar prirode!“, a onda si zbunjeno napustila/o tu pomisao ne znajući što bi to zapravo značilo. Ovaj članak trebao bi ti pomoći i pobliže oslikati zanimanje zaštitara prirode u Hrvatskoj.

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Perma... što?
Ana Katalinić Objavljeno 03.6.2012. ( 4838 pročitano )

Ponosne djevočice koje su same napravile kompost (foto: Aggie-horticulture.tamu.edu)Riječ permakultura složenica je izraza „permanentna agrikultura“, koji predstavlja način obrađivanja zemlje u skladu s prirodom uz što manje zagađivanja. Koncept je osmišljen prije 50 godina kao odgovor na sve intenzivniju poljoprivredu u kojoj se nemilice koriste kemijska sredstva, uništava bioraznolikost staništa, zagađuje voda i iscrpljuje tlo, a sve pod izlikom što bogatijih prinosa i proizvodnje većih količina hrane.

Ocjena: 10.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Sićušne alge spašavaju planet!
Sandra Kolundžija Objavljeno 02.6.2012. ( 3896 pročitano )

Gephyrocapsa oceanica (foto: Wikimedia Commons)Pojavili su se u isto vrijeme kada i dinosauri, uspješno su ih nadživjeli, a vjerojatno nikad niste čuli za njih. Oni su kokolitoforidi, majušne alge s velikom i važnom ulogom na Zemlji.

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Kako mogu doprinijeti čistijim vodama na planetu?
Maja Turčec Objavljeno 01.6.2012. ( 28371 pročitano )

Dječak se igra s vodom (foto: FreeDigitalPhotos)Prema podacima UN-a na Zemlji već sada postoji nedostatak pitke vode. Nažalost, svake godine imamo je sve manje i manje, zbog porasta potrošnje vode uzrokovanog porastom broja stanovnika na Zemlji, ali i zbog toga što se voda sve više onečišćuje. Tako, na primjer, samo 10% od ukupne prijašnje količine vode iz rijeke Nil stiže do Sredozemnog mora; potpuno je presušilo jedno od najvećih jezera na svijetu - Aralsko jezero; 53 % voda u Europi je onečišćeno, dok je čak oko 500 velikih svjetskih rijeka zagađeno. Iako se podaci čine prilično poražavajući, i ti možeš učiniti nešto za spas onoga najvrjednijeg što imamo – čiste vode!

Ocjena: 8.00 (6 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Energetska učinkovitost u mom domu
Marija Šokčević Objavljeno 28.5.2012. ( 8656 pročitano )

Energetska učinkovitost u domu (foto: U.S. EPA Kids)Subota je, napokon se i ti imaš pravo malo opustiti i zaboraviti na činjenicu da brzo dolazi ponedjeljak, a s njim i gomila obveza, zadaća, ispita, ranih ustajanja, dosadnih pravila... Danas je tvoj dan i radit ćeš što god poželiš! Ustaneš iz kreveta, dobro se protegneš uz zvuk čistog zadovoljstva i izađeš iz sobe. Na tvoje veliko oduševljenje, shvatiš da si sama/sam i da te nema čije „nemoj ovo“, „zašto si ono“, „onako nije dobro“ trgnuti iz prekrasnog sna samostalne vladavine svojim životom.

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
(1) 2 »


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.