Energetska učinkovitost u mom domu
Autor Marija Šokčević 28.5.2012. ( 8350 pročitano ) Članci istog autora

Energetska učinkovitost u domu (foto: U.S. EPA Kids)Subota je, napokon se i ti imaš pravo malo opustiti i zaboraviti na činjenicu da brzo dolazi ponedjeljak, a s njim i gomila obveza, zadaća, ispita, ranih ustajanja, dosadnih pravila... Danas je tvoj dan i radit ćeš što god poželiš! Ustaneš iz kreveta, dobro se protegneš uz zvuk čistog zadovoljstva i izađeš iz sobe. Na tvoje veliko oduševljenje, shvatiš da si sama/sam i da te nema čije „nemoj ovo“, „zašto si ono“, „onako nije dobro“ trgnuti iz prekrasnog sna samostalne vladavine svojim životom.Tek si se probudila/o pa ne možeš podnijeti ovo sunce koje te bode u oči - navlačiš zastore i pališ svjetiljku. Pališ i TV, pa računalo. A i na radiju zna biti koja dobra pjesma u jutarnjoj emisiji subotom. Stišaš TV jer je sada na redu dosadan dio serije, a baš ova pjesma ti je jedna od najdražih - kako li su samo znali?! Komp neka ostane upaljen, uvijek moraš nešto provjeriti na internetu.

Ali tada...iz sna te budi snažan zvuk razmicanja zastora i strogo: „Opet si zaspala/o uz upaljen televizor i daj pusti malo sunca u tu svoju sobu!„

Hm, meni se čini logičnim da je onakvo subotnje jutro u kraljevskim odajama samo san, jer tko bi tako živio?! Sigurna sam da ti ne bi jer, u najmanju ruku, računi za režije bili bi tako visoki da ih čak ni u istom snu ne bi mogao platiti svojim džeparcem, pa bi ih morao proslijediti roditeljima. A dalje mislim da oboje znamo što bi se dogodilo...

Zašto štedjeti energiju? Je li to zaista toliko važno?


Postoji više razloga zašto je dobro štedjeti energiju. Najvažniji je očuvanje okoliša, što izravno pozitivno utječe na naše zdravlje, a onda i na ljepši i veseliji život. O čemu se tu zapravo radi? Naime, naše društvo još uvijek najveći dio energije svakodnevno dobiva iz fosilnih goriva (nafta, ugljen...). Njihovim izgaranjem povećava se koncentracija ugljikovog dioksida (CO2) u atmosferi. Pretjeranim korištenjem energije, zbog izgaranja velike količine fosilnih goriva iz koje je dobivamo, dolazi do nekontroliranog povećanja koncentracije CO2 u atmosferi te prejakog zagrijavanja Zemlje. Takve klimatske promjene utječu štetno na naše zdravlje, životinjski i biljni svijet. Smatra se da nas, ukoliko se nastavi ovoliko zagađivati okoliš, očekuju vrlo ružne posljedice nemarnog ponašanja.

Nadalje, štednjom energije smanjujemo brojku na računima za struju, plin, itd. Na taj način čuvamo novac za ljetovanje, zimovanje, novi bicikl ili veći džeparac, a nismo se ničega morali odreći, već samo paziti kada i kako postupamo s našom energijom.

Osnovnoškolci u pohodu na energetsku učinkovitost (foto:

Osnovnoškolci u pohodu na energetsku učinkovitost (S dopuštenjem Centre for Sustainable Energy)


Još jedan važan razlog učinkovitog korištenja energije je ostavljanje „zaliha“ energije za budućnost, što omogućuje dulje korištenje energije za nas i drage ljude oko nas.

I ti možeš doprinijeti borbi za spas našeg planeta, jednostavno je!

1. Kada ne koristiš računalo, ne gledaš TV, ne slušaš radio (ili nešto treće), ugasi ih! Bilo bi još bolje kada bi te uređaje isključila/o iz struje jer čak i kada nisu upaljeni troše energiju.

2. Nakon što napuniš mobitel, izvadi punjač iz utičnice – punjač također troši struju, iako mobitel nije priključen na njega.

3. U prostoriji u kojoj ne boraviš, ugasi svjetlo! Koristi danje svjetlo što češće možeš - najzdravije je za tvoje oči, a i besplatno je.

4. Izaberi tuširanje umjesto kupanja - trošiš manje tople vode za koju je trebala energija da se zagrije.

5. Savjetuj mamu i tatu da obične žarulje zamijene štednima, ili ti to barem učini u svojoj sobi i tako im pomozi u smanjenju računa za struju.

6. Ukoliko koristiš grijaču ploču za pripremu hrane ili napitaka, nikada je ne zagrijavaj praznu. Također, isključi je kratko vrijeme prije nego je kuhanje gotovo jer ploča ostaje vruća i nakon isključivanja.

7. Nemoj provjeravati je li mamina fina pizza gotova time da otvaraš pećnicu tijekom pečenja - svaki put kad je otvoriš, gubi se najmanje 20 % topline. Pećnicu je također potrebno isključiti 10 min prije nego je jelo pečeno - toplina pećnice je dovoljna da završi pečenje jela.

8. Savjetuj mamu i tatu da prilikom kupnje kućanskog uređaja potraže oznaku razreda energetske učinkovitosti proizvoda. Proizvodi su označeni slovima A, B, C, D, E, F, G - uređaji s oznakom A troše najmanje energije.

9. Za vrijeme ljeta i velikih vrućina drži uvijek jednu bocu rashlađene vode u hladnjaku, da ne moraš rasipati vodu puštajući da teče iz slavine kako bi postala hladnija.

10. Da bi rashladila/o prostoriju za vrijeme toplih dana, otvori prozore tijekom noći i pusti hladniji zrak. Tijekom dana drži prozore zatvorenima i zastore navučenima da spriječiš ulazak toplog zraka u prostoriju.


Pokušaj se sjetiti još nekog načina na koji bi mogla/mogao uštedjeti energiju! Registriraj se na našem portalu (ili se, ako si registrirana/registriran, samo prijavi) i podijeli s nama svoje ideje!

I na kraju, napravi svoj plakat ENERGETSKE UČINKOVITOSTI s načinima uštede i izvjesi ga negdje kao podsjetnik tebi i svim ukućanima na važnost štednje energije! Radujemo se čuti kako su ukućani reagirali na novi režim uštede!

Pošalji nam svoje plakate i dojavi koliko si ukućana uspjela/uspio pridobiti na štednju energije. Ne zaboravi, važno je!

Želiš li doznati još više cool savjeta o energetskoj učinkovitosti u kućanstvima, klikni ovdje.

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.