I ja mogu unijeti Sunce u svoj dom!
Autor Marija Šokčević 04.6.2012. ( 6604 pročitano ) Članci istog autora

Solarna lampa (foto: Dornob.com)Na kraju sela, iza visokih borova i dvaju zelenih brežuljaka, bijaše smještena kuća u kojoj je živjela jedna obitelj. Seljani su kuću smatrali pomalo čudnovatom jer je mogla raditi magične stvari. Naime, ta obitelj nikada nije platila niti jedan račun za struju, vodu ili grijanje. Živjeli su bezbrižno i sretno.U dvorištu su imali veliki spremnik kišnice koji bi, svaki put kada bi pala kiša, bio sve puniji i puniji. Tako prikupljena kiša zatim bi se posebnim cijevima dovodila do krova kuće gdje su bili smješteni sunčevi kolektori. Kad bi voda ušla u kolektore, Sunce bi je dobro zagrijalo i osiguralo obitelji toplu vodu za grijanje prostorija i za uporabu u domaćinstvu. Vodu za piće dobivali su pak iz bunara ukopanog duboko u zemlji, odmah ispod plodonosnog drveta mirisnih jabuka. Na krovu kuće nalazile su se i fotonaponske ćelije koje su svojim magijskim učinkom pristigle sunčeve zrake pretvarale u električnu energiju. Tako je obitelj mogla slušati radio i gledati televiziju, ali ipak im je namilije bilo uvečer, kada se Sunce sakrije iza dva zelena brežuljka, upaliti svjetiljku i prepričavati jedni drugima zanimljive doživljaje tijekom dana.

Imali su i jednu vjetrenjaču. Ona je pak energiju vjetra vješto pretvarala u električnu energiju. Za vjetrovitog dana okretala bi se tako brzo da ju je obitelj nazvala strujomlat. Kada bi u selu nestalo struje, kuća bi svijetlila poput  baklje u noći i svima pokazivala put...

Ova je obitelj naučila iz prirode dobiti energiju potrebnu za svakodnevni život. Kuća u kojoj su živjeli naziva se samoodrživa kuća, a u budućnosti će takvih kuća biti sve više.

Vila u Bijači (Foto: Robert Leš)

Reciklirano imanje Vukomerić (foto: Vjekoslav Skledar)

Samoodržive kuće mogu biti različitog izgleda. Od ultramodernih obiteljskih vila poput ove u mjestu Bijača u Hercegovini (fotografija gore), do rustikalnije uređenih imanja kakvo je Reciklirano imanje u selu Vukomerić u blizini Zagreba


Krenimo ususret samoodrživoj budućnosti!

Iako poznajemo nekoliko obnovljivih izvora energije (Sunce, vjetar, voda,...), energija Sunca nam je zasad najdostupnija za primjenu u kućanstvu. Ono te svakodnevno uveseljava svojom prisutnošću i velikodušno nudi životnu energiju. Predlažemo ti da je objeručke primiš i nudimo ti  nekoliko savjeta kako da „uneseš Sunce“ u svoj dom:

Very Happy Solarne svjetiljke su super! Pomoću njih možeš osvijetliti svoje dvorište, balkon ili kućicu na drvetu. Fotonaponske ćelije na vrhu svjetiljke prikupljaju sunčevu energiju tijekom dana, a noću tu istu energiju isijavaju te daju vidljivost i ljepotu vanjskim prostorima.

Very Happy Solarni cvijet je cvijet koji „pleše“, i to uz minimalnu količinu sunčeve (ili umjetne) svjetlosti. Možeš ga držati vani, na prozoru, na stolu u svojoj sobi ili pak staviti u auto da uveseljava cijelu obitelj tijekom vožnje. Možeš ih naći u više boja i vrlo povoljno!

Very Happy Ima li što ljepše od tuširanja na otvorenom za lijepog, sunčanog dana?! Kao spremnik tople vode možeš kupiti crne tuš-vreće, s već ugrađenim tušem. Također, možeš pitati tatu ili mamu da ti pomognu napraviti spremnik od obične bačve ili starog bojlera koje ćete zatim obojati u crno ( crna površina upija sve valne duljine sunčeve svjetlosti pa se crno obojeni predmeti najjače zagrijavaju) te ugraditi tuš.

Very Happy Znaš li da je moguće skuhati/ispeći najdraže jelo „na suncu“? Da, itekako je moguće! Možeš  sama/sam vrlo jednostavno napraviti vlastitu solarnu pećnicu i isprobati je već prvi sunčani dan! Trebaju ti dvije kartonske kutije; manju staviš u veću i prostor između njih ispuniš novinskim papirom. Zatim unutrašnjost obojiš crno (sada znaš i zašto!) te prekriješ staklenom površinom ili jednostavno prozirnom folijom. Važno je da se u unutrašnjosti pećnice zadržava toplina. U pećnicu staviš posudu, najbolje crne boje, a možeš je dodatno zatvoriti u plastičnu vrećicu da se još jače zagrije. Unutarnji dio poklopca kutije (ukoliko ga ima; inače zalijepi dio kartona) oblijepi samoljepljivom aluminijskom folijom (pazi da nema nabora). Uz pomoć četiri šipke poklopac  zaglavi za veću kutiju pod kutem od otprilike 45 stupnjeva. Zahvaljujući refleksiji svjetlosti, aluminijska folija (reflektirajuća površina) usmjerit će sunčeve zrake na posudu u pećnici. Zbog rotacije Zemlje oko vlastite osi, položaj Sunca na nebu „mijenja“ se tijekom dana. Stoga je važno okretati pećnicu tako da posuda stalno dobiva maksimalnu količinu sunčeve energije. Dobar tek!

Kao što vidiš, pretvaranje energije sunca, vjetra ili vode u toplinsku ili električnu energiju ipak nije magija, već znanost. Istražuj je i prokuži trikove svijeta!

Želiš li dodatno istražiti ovu temu, klikni na članak "Sunce - besplatni grijač mog doma"

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.