Ribe čuvaju koraljne grebene
Autor Vedrana Pištelek 12.12.2013. ( 1973 pročitano ) Članci istog autora

Koralji (Foto: commons.wikimedia)

Puno se govori, piše i istražuje o koraljnim grebenima te njihovoj ugroženosti. No, istražitelji Instituta za oceanografiju iz San Diega prvi su proveli istraživanje o utjecaju izlova ribe na koraljne grebene...
Širom svijeta jata riba održavaju koraljne grebene tako što jedu alge koje rastu oko njih i mogu ih zagušiti ako ništa ne sprečava njihovo rasprostranjivanje. Spomenute ribe, poznate i kao "kosilice" grebena čine upravo to, brsteći alge čiste koralje time štiteći cijeli ekosustav grebena.

Uspoređujući broj takvih riba na područjima izlova ribe te područjima bez njega istraživači su uvidjeli duplo manji broj riba na područjima izlova. To i jest logično, no neočekivani su rezultati koji pokazuju opadanje broja manjih vrsta riba biljojeda nužnih za preživljavanje koraljnih grebena.

Riba ( Foto: commons.wikimedia)

   Danas ručam fine alge....

Ribolov mijenja i strukturu riblje zajednice. Manji je broj riba koje čiste grebene od algi, a u porastu je broj riba koje zapravo potiču njihovo širenje (primjerice, tjerajući ribe koje jedu alge). Tako ronioci oko Jamajke vide samo sićušne primjerke riba biljojeda jer su veći primjerci izlovljeni dok se u srednjem Pacifiku mogu vidjeti odrasli primjerci jer se tamo ne lovi riba.

Istraživači nude svoja saznanja i podatke upraviteljima ovakvih područja kako bi počeli nadgledati broj riba biljojeda te na taj način pomogli očuvati koraljne grebene i njihove ekosustave.

Izvor: Esciencenews.com

Ocjena: 10.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest -

Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.