Nova nada za slonove
Autor Vedrana Pištelek 20.12.2013. ( 2446 pročitano ) Članci istog autora

Slonovi ( Foto: FreeDigitalPhotos)

Slonovača, bjelokost ili jednostavno slonova kost jedna je od onih dragocjenosti za koju se mora platiti visoka cijena. Ne samo novcem. Već desetljećima u Africi krivolovci masovno ubijaju slonove ne bi li došli do što većih količina, a samim time i što veće zarade.Osamdesetih godina prošlog stoljeća ubijeno je čak milijun slonova diljem Afrike. Milijun slonova za nakit i ukrasne predmete. Tek 1989. uvedena je opća zabrana trgovine slonovačom. Potražnja je opala, vlade afričkih država obrušile su se na krivolovce i populacije slonova počele su rasti.

Slonovača ( Foto: commons.wikimedia)No, mirna vremena za slonove nisu potrajala. 2011. ubijeno je 25 000, a 2012. 22 000 slonova. Po procjenama Međunarodnog saveza za očuvanje prirode, 2013. nadmašila je ove brojke.

Države pogođene krivolovom odlučile su zaustaviti trgovinu slonovačom i zaštititi afričke slonove, objavio je Međunarodni savez za očuvanje prirode (IUCN). Savez i vlada Bocvane zajednički su organizirali konferenciju na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz 30 zemalja. Dogovorena je suradnja Afrike i Azije na opsežnom projektu očuvanja slonova. Određena je nulta tolerancija za krivolov u Gabonu, Keniji, Nigeru te Zambiji u Africi, ali i Vijetnamu, Filipinima, Maleziji, Kini te Tajlandu u Aziji.

Svi sudionici konferencije pristali su na odredbe kojima će se zahtijevati najviše kazne za krivolovce, a vlasti se obvezuju proglasiti trgovinu divljim vrstama teškim kaznenim djelom te pobrinuti se da počinitelji budu kažnjeni.

Uz puno rada i dobre suradnje te malo sreće, ima nade za slonove!

Izvor:TimeforKids.com

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.