Kamenje koje se razmnožava?!
Autor Vedrana Pištelek 27.1.2014. ( 2343 pročitano ) Članci istog autora

Drakula (Foto: commons.wikimedia)

Osobu s fotografije sigurno prepoznajte. To je slavni lik iz romana, grof Drakula koji nas vodi ravno u srce Rumunjske i upoznaje nas s još jednim čudnim "stvorenjem" koji živi u blizini...Naime, samo u rumunjskom gradu Costeşti možemo naći ovaj još neobjašnjeni prirodni fenomen. Radi se o kamenju koje raste! Nazvano je trovant što bi značilo zacementirani pijesak. Znanstvenici smatraju da se pojavilo prije oko šest milijuna godina nakon velikog potresa.

Trovanti imaju pjeskovit vanjski dio i kamenu unutrašnjost, zaobljeni su i izgledaju kao obično kamenje. No, kao što je Gizmo iz Gremlina dobio braću kad ga se namočilo, tako i ovo kamenje dobije obitelj kad padne kiša. Upije vlagu i počne stvarati malene izbočine sa strane. Te izbočine nastavljaju rasti pa od milimetarskih postanu metarske. Često se i odvoje od prvog kamena pa se priča nastavlja sa sljedećom kišom.

Trovant (Foto: commons.wikimedia)

  Jeste li ikada čuli za kamenje koje raste?


Rekosmo na početku kako je ovaj fenomen još neobjašnjen no znanstvenici imaju neke teorije. Jedna od najvjerojatnijih jest da su trovanti bogati mineralima koji se natopljeni vlagom šire i tako guraju vanjski dio što stvara izbočine. Ako prihvatimo ovu teoriju kao odgonetku, jedno pitanje još ostaje – zašto samo u ovom gradu u Rumunjskoj?

Koji god bio odgovor na to pitanje, trovanti su vrlo cijenjeni u svom gradu gdje imaju i muzej posvećen njima, područje na kojem se nalaze proglašeno je zaštićenim 2004. godine, a i UNESCO ga je uvrstio na svoj popis svjetske baštine kao prirodno dobro.

Izvor: DogoNews

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.