Klimatski pregovori
Autor Vedrana Pištelek 21.11.2013. ( 1818 pročitano ) Članci istog autora

Zemlja ( Foto: FreeDigitalPhotos)

U Varšavi se odvijaju pregovori kojima je cilj svjetski klimatski sporazum. Koji su ciljevi i rokovi, pročitajte u nastavku.Dugoročni je cilj zadržati prosječni porast temperature ispod 2°C (u daljnjem tekstu 'dugoročni cilj'). Važno je postići dogovor do 2015. godine kako bi se što ranije počelo djelovati. Značajno smanjenje ispuštanja štetnih plinova u atmosferu prije 2020. godine uvelike bi pomoglo ostvarenju dugoročnog cilja. Što se kasnije donese odluka, to će biti teže dovoljno smanjiti onečišćenje.

Jedna od mogućnosti koju znanstvenici razmatraju (osobito ako odluka bude kasnila) jest uklanjanje CO2 iz atmosfere. To bi se moglo postići tehnologijom za dobivanje energije iz biomase u kombinaciji sa sustavom skladištenja ugljika. No, taj sustav još nije spreman za širu uporabu pa će zasad ostati samo mogućnost.

Trenutno je najvažnije što prije postići dogovor i početi sustavno smanjivati količinu štetnih plinova u atmosferi, a tome svi možemo pridonijeti korištenjem proizvoda koji nisu štetni za okoliš. Znate li koji su to?

Izvor: esciencenews.com

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.