Kako djeca i mladi mogu sudjelovati u očuvanju prirodnih resursa?

Datum 26.3.2015. | Tema: Zaštita okoliša

foto: flickr.comTvoje odluke mogu promijeniti svijet! Kako? Život se sastoji od odluka, a svakodnevnim pametnim, ekološki prihvatljivim odlukama pozitivno utječeš na vlastiti život, ali i život svoje obitelji i prijatelja. Ponajprije, štediš novac i poboljšavaš svoj životni stil, a pritom pomažeš i gospodarstvu. Uz to, pametnim odlukama pridonosiš tomu da tvoj grad, tvoja zemlja, Europa i cijeli planet postanu održiviji za sadašnje i buduće generacije.


Generation Awake kampanju pokrenula je Europska komisija da bi istaknula što svatko od nas može učiniti u svakodnevnom životu da bi uštedio vodu, energiju i ostale prirodne resurse te smanjio količinu otpada. Ciljnu skupinu kampanje činili su mladi europski potrošači i obitelji s malom djecom, a cilj joj je bio potaknuti ih na održivo korištenje resursa da bi se što više smanjio utjecaj na okoliš.

Kampanja „Generation Awake“ možda je završila, ali njezin slogan vrijedi i dalje – vaše odluke oblikuju svijet!

Više o tome saznaj na službenim stranicama Generation Awake kampanje: http://www.generationawake.eu.

foto: flickr.com

Kako ti možeš oblikovati svijet

Zrak

Bicikl - Ponajprije, to je odličan način održavanja kondicije. Istodobno pridonosiš zdravijem i čistijem okolišu, s manjim zagađenjem zraka i manjim prometnim zagušenjima. Odlučiš li se za kupnju novog bicikla, potraži bicikl koji je izrađen za dugoročniju uporabu i dobro ga održavaj.

Voda

Kupanje ili tuširanje - Moramo se naviknuti na činjenicu da je voda ograničen resurs. Stoga je na nama da pokušamo koristiti vodu što je moguće učinkovitije. To možemo lako postići jednostavnim promjenama svakodnevnih navika, na primjer, tuširanjem umjesto kupanja. Za punjenje kade vodom potrebna je puno veća količina vode nego za brzo tuširanje. Petominutnim tuširanjem svaki dan umjesto kupanja može se uštedjeti 400 litara vode tjedno, uz znatno manju potrošnju energije.

Šampon - Da bi imali učinka, neke je šampone i balzame potrebno ostaviti na kosi nekoliko minuta, a za to vrijeme voda nepotrebno otječe u odvod. Isprobaj proizvode za kosu koje ne treba ostaviti dugo u kosi. Ili biološke šampone i balzame. Ti proizvodi izrađeni su od prirodnih sastojaka i znatno su ugodniji za vodene ekosustave u kojima na kraju završe.

Odjeća - Iz higijenskih razloga poželjno je čarape i donje rublje prati nakon svakog nošenja. No ostali odjevni predmeti, kao što su puloveri i hlače, mogu se nositi nekoliko puta prije nego što ih je potrebno oprati. Što se odjeća više puta nosi prije pranja veća će biti i ušteda vode.

Kuhinjska slavina - Ako ne možeš popiti svu vodu koju si natočio u čašu, nemoj je bacati. Možeš je iskoristiti za zalijevanje biljaka. Bit će ti na tome zahvalne.

Voće - Organski uzgojeno povrće i voće uzgaja se na održiv način i ne prska se insekticidima i ostalim kemikalijama. Uzgaja se u tlu bez umjetnih pesticida i komposta. Možda ćeš u salati pronaći puža, ali to je samo dokaz da je ta salata prirodnija. Odabirom organski uzgojenog voća i povrća štedi se i voda jer se ne mora ispirati toliko temeljito kao voće i povrće obrađeno kemikalijama.

Umivaonik - Za pranje zuba potrebno je oko dvije minute, ali ako vodu ostaviš da teče cijelo vrijeme, nepotrebno je prolijevaš. Otvori slavinu samo kad želiš isprati četkicu. Isto vrijedi i za brijanje. Na početku napuni umivaonik do pola, ali nemoj ostaviti vodu da teče cijelo vrijeme.

foto: flickr.com

Minerali

Mobitel - Tehnologija mobilnih telefona danas se jako brzo mijenja. Mobitel koji si dobio/la za Božić do ljeta će zastarjeti. Novi telefoni sadrže plemenite metale kao što su zlato, bakar, srebro i platina te brojne rijetke minerale. Ako se odlučiš nabaviti novi telefon, vodi računa o tome da stari zbrineš odgovorno, na primjer, možeš ga dati prijatelju/ici, prodati ili reciklirati. Samo ga nemoj ostaviti u ladici.

Budilica - Baterije su postale izuzetno važne za naš moderni način života. No njihovom proizvodnjom, upotrebom i zbrinjavanjem utječemo na okoliš, zato moramo pronaći načine kako ih koristiti što učinkovitije. Sve se baterije mogu reciklirati, i obične u budilici i posebne u mobitelu, fotoaparatu ili satu. Recikliranjem baterija dobivaju se tone metala koji se može ponovno upotrijebiti za proizvodnju novih baterija. U tvojoj obližnjoj trgovini trebala bi se nalaziti posebna košarica za sigurno i odgovorno odlaganje starih baterija. Kupnjom punjivih baterija dugoročno možeš uštedjeti i novac.

Maramice - Premda se proizvodi od papira za jednokratnu uporabu mogu proizvesti od recikliranog papira, puno se takvih proizvoda i dalje proizvodi korištenjem primarnih vlakana, to jest od drva posječenog radi proizvodnje papira. Po mogućnosti treba kupovati proizvode od recikliranih vlakana jer se njihovom proizvodnjom troši znatno manje energije i čuva se drveće.

Otpad

Pića - Ne bacamo samo hranu, već i piće koje svakodnevno izlijevamo u sudoper. Svaki put kad izliješ piće ne rasipa se samo tekućina, već se troše i voda i energija utrošene za uzgoj biljaka, proizvodnju pića, čišćenje tvornice i pročišćavanje izlivenog pića u stanicama za pročišćavanje otpadnih voda. Pripremi količinu koju ćeš najvjerojatnije popiti.

Staklene boce i staklenke - Mogu se u potpunosti iskoristiti i beskonačno reciklirati. Ako je moguće, kupuj pića u bocama za višekratnu upotrebu: staklene se boce mogu bez rizika ponovno koristiti jer ne gube svoja svojstva i lako se čiste. Ako je na tvojem području moguće, iskoristi mogućnost povrata boca i preuzmi malu naknadu za neke prazne staklene boce vraćene prodavaču. Boce se potom vraćaju proizvođačima koji ih mogu ponovno iskoristiti, a ti plaćaš samo piće, ne i ambalažu. Staklene boce i staklenke imaš i mogućnost prenamijeniti te ih koristiti kao posude za piće, držače svijeća ili olovki, a ako si kreativno raspoložen/a, pretvori ih u modernu vješalicu za kapute, lampu ili luster od staklenih boca. Stare staklenke i boce uvijek možeš pokloniti nekomu tko ih može iskoristiti. Ako staklo šalješ na recikliranje, sjeti se emisija stakleničkih plinova čijem ćeš smanjenju pridonijeti: energija ušteđena recikliranjem jedne boce može 20 minuta napajati televizor.

foto: flickr.com

Plastične boce - Zamisli sljedeće: da bi se proizvela jedna jednolitrena boca za vodu, potrebna je četvrtina litre nafte. To je mnogo prirodnih resursa za jedan jednokratni proizvod. Ako moraš kupiti plastične boce, kupuj velike, a ne male.

Dihalica i maska - Akcije čišćenja plaža i rijeka znače više od skupljanja smeća koje nagrđuje okoliš. One mogu spasiti živote. Svake godine milijuni tona smeća završe u oceanu. Plastika je poseban problem: baloni, plastični držači pakiranja za šest konzervi i odbačene mreže za ribolov pretvaraju se u zamke za tuljane, kitove i morske kornjače. Mnoge obalne ptice jedu plastiku za koju misle da je hrana. Otpad u moru možemo smanjiti pažljivim zbrinjavanjem otpada kada smo u prirodi te izbjegavanjem jednokratnih plastičnih vrećica i ostale nepotrebne plastične ambalaže.

Toaletne maramice - Proizvodi koji se bace u školjku mogu završiti u rijekama, jezerima, morima i tlu, gdje mogu štetiti okolišu. Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda mogu se jednostavno nositi s ljudskim otpadom i papirom, a toaletne maramice i ostale čvrste proizvode koji blokiraju filtre skupo je uklanjati. Kada dospiju u prirodu, zagađivači se nakupljaju i prijete staništima te biljnim i životinjskim vrstama. Ako se pobrineš da se u školjku ne baca ništa osim ljudskog otpada i toaletnog papira, pridonosiš zaštiti okoliša.

Ponovna uporaba

Knjige - Od pomisli na sveukupnu potrošnju papira može nam se zavrtjeti u glavi. Premda se za izradu knjiga troši samo 2 % papira, to ne znači da ona ne utječe na okoliš. Nakon što je pročitaš knjigu nemoj baciti. Možeš je dati prijatelju/ici, odnijeti u trgovinu rabljenih knjiga ili se barem pobrinuti za njezino recikliranje.

Računalne igre - Računalnim se igrama može zabavljati satima, no većina ih brzo izgubi čar. Nakon što dođeš do najvišeg nivoa, igra je uglavnom završena. U tom slučaju, najvažnije je računalnu igru zbrinuti odgovorno. Nemoj je jednostavno baciti u košaru za smeće. Većina je materijala korištenih za izradu CD-ova i DVD-ova toksična i zahtijeva posebnu obradu. Nakon što završiš igru, možeš je dati prijatelju/ici, odnijeti je u dobrotvornu ustanovu ili zamijeniti za neku drugu igru.

Recikliranje

Plastične vrećice - Plastične vrećice postale su sinonimom današnjeg rastrošnog društva. Dnevno koristimo milijune vrećica, ponekad samo na nekoliko minuta prije nego ih bacimo.  Neke vrećice vrlo su tanke pa se nikad ne recikliraju zbog čega završe na deponiju ili u moru, a za njihovu razgradnju treba i nekoliko stotina godina. Najbolje je svoju vrećicu ponijeti od kuće. Pamučne vrećice ili vrećice od tkanine lagane su i jednostavno ih je nositi sa sobom.

Izvor: generationawake.eu

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/okolis/article.php?storyid=53