Otkriven najstariji kostur primata!

Datum 06.6.2013. | Tema: Evolucija životinja

Fosil vrste Archicebus achilles (foto: Xijun Ni/ IVPP)Primati su skupina sisavaca u koju se ubrajaju različite vrste majmuna, a i čovjek pripada ovdje. U najnovijem istraživanju znanstvenici su otkrili najstariji poznati fosil primata, star čak 55 milijuna godina. Zašto je on važan i kako je izgledao otkrij u nastavku!


Fosil je otkriven u provinciji Hubei koja se nalazi u središnjem dijelu Kine, a pronašao ga je lokalni farmer i otkriće podijelio sa znanstvenicima. Kao što možeš vidjeti na naslovnoj fotografiji članka, fosil se nalazi unutar stijene, a u potpunosti je ugledao svijetlo dana kada je stijena rastvorena. Ako te zanima kako se on našao unutar stijene, obavezno pročitaj ovaj članak o fosilizaciji!

Inače, na mjestu na kojem je ovaj maleni primat pronađen danas se nalazi kamenolom, ali prije 55 milijuna godina tamo su se nalazila brojna jezera te tropske šume.

 Mogući izgled pronađenog fosila (Mat Severson, Northern Illinois University)

Pronađeni fosil je možda baš ovako izgledao

Ako pogledaš crtež iznad, vidjet ćeš vjerojatni izgled ove malene životinje. Imala je dug rep i vitke udove te glavu s vrlo malim očima, a prema procjenama težila je svega 30ak grama. Na temelju izgleda i građe znanstvenici smatraju da je ovaj predak majmuna živio arborealnim načinom života, tj. veći dio svog vremena je provodio na krošnjama drveća.

Kako je dobio ime?

Otkrivenu vrstu znanstvenici su nazvali Archicebus achilles i to ne bez razloga. Archi se odnosi na grčku riječ arhé što znači ''početak'', a cebus se prevodi kao ''dugorepi majmun'' upravo zbog dugog repa koji otkriveni kostur ima. Kada to sve spojimo, riječ Archicebus bi značila ''prvi dugorepi majmun''. Ime vrste achilles je odabrano zbog zanimljive anatomije stopala kod pronađenog fosila, prema grčkom mitološkom ratniku Ahileju i njegovoj peti.

Prikaz kostura pronađenog fosila (Mat Severson, Northern Illinois University) 

Izgled kostura novo-otkrivenog primata

Upravo zbog neobične građe stopala, znanstvenici smatraju da je ovaj primat poveznica između nekoliko danas živućih skupina majmuna. Isto tako, važno je spomenuti i da su rani fosili primata do sada pronađeni na nekoliko kontinenata (iako je ovaj najbolje očuvan), uključujući i Sjevernu Ameriku, no znanstvenici vjeruju kako sve upućuje na to da je Azija kontinent s kojeg primati potječu. U prošlosti su znanstvenici vjerovali da se radi o Africi, no tijekom zadnjeg desetljeća se pokazalo kako je Azija puno vjerojatniji kontinent na kojem su se razvili primati, a otkriće ovog fosila samo dodatno potvrđuje tu teoriju.

 

Izvor: e! Science News

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/evolucijasvijeta/article.php?storyid=37