Otkriveni zanimljivi fosili životinja!

Datum 11.11.2013. | Tema: Vijesti

Čudnovati kljunaš (foto: Wikimedia Commons)Znanstvenici redovno tijekom svojih terenskih istraživanja otkrivaju fosilne ostatke davno izumrlih vrsta. Svaki puta kada pronađu nešto zanimljivo, svoje otkriće objave u specijaliziranim znanstvenim časopisima. Prošlog tjedna su objavljena otkrića dva zanimljiva fosila. Pogledaj fotke u nastavku!


 

Kukci u ljubavnom zagrljaju


Ovakva vrsta fosila se vrlo rijetko pronalazi i zato je ovaj nalaz jako zanimljiv. Kao što možeš vidjeti na lijevoj slici ispod, radi se o fosilnom ostatku dva kukca. Naime, oni su bili usred svog ljubavnog zagrljaja (parenja) kada se nešto dogodilo te su ovako ostali sačuvani (fosilizirani) za vječnost.

Fosil kukaca tijekom parenja (foto: Li S. i sur.) 3D rekonstrukcija fosila tijekom parenja (foto: Li S. i sur.) 

Na desnoj slici možeš vidjeti 3D rekonstrukciju kako su kukci vjerojatno izgledali. Znanstvenici često rade rekonstrukcije u obliku crteža kako bismo mogli lakše zamisliti izgled izumrlih životinja.

Inače, ovo je najstariji poznati fosil dva kukca tijekom parenja, a znanstvenici su uspjeli odrediti da se radi o kukcima pjenušarima. Naime, ime su dobili po tome što se ličinke tijekom metamorfoze nalaze u u pjenušavoj tekućini koja služi kao zaštita i za održavanje vlage.

 

Jedan zub velikog čudnovatog kljunaša


Čudnovati kljunaš je jedna čudna životinja. Nije bez razloga dobio ime ''čudnovati''. Ova vrsta pripada sisavcima, ali za razliku od ostalih sisavaca on ne rađa žive mlade, već nese jaja. Nije li to uistinu čudno?

No, više o čudnovatom kljunašu ćemo pisati nekom drugom prilikom, ovdje ćemo samo spomenuti da je prošlog tjedna objavljen rad u kojem su znanstvenici opisali jedan fosilni zub davno izumrlog pretka današnjeg čudnovatog kljunaša. Izumrli kljunaš je dobio jako zanimljivo latinsko ime: Obdurodon tharalkooschild.

Na temelju samo jednog zuba Cool, znanstvenici su uspjeli napraviti rekonstrukciju kako je ovaj izumrli kljunaš izgledao. Na slici ispod možeš vidjeti da je bio stvarno velik – dug preko metra te je imao snažne zube (za usporedbu, današnji čudnovati kljunaši su veliki do 50 centimetara). U desnom kutu slike možeš vidjeti kako izgleda dotični zub.

Rekonstrukcija izumrlog čudnovatog kljunaša (ilustracija: Peter Schouten)

 

 

Izvori: Biologija.com.hr, e! Science News

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/evolucijasvijeta/article.php?storyid=43