Otkriveni zanimljivi fosili ┼żivotinja!
Autor Behija Salki─ç 11.11.2013. ( 4359 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

─îudnovati kljunaš (foto: Wikimedia Commons)Znanstvenici redovno tijekom svojih terenskih istra┼żivanja otkrivaju fosilne ostatke davno izumrlih vrsta. Svaki puta kada prona─Ĺu nešto zanimljivo, svoje otkri─çe objave u specijaliziranim znanstvenim ─Źasopisima. Prošlog tjedna su objavljena otkri─ça dva zanimljiva fosila. Pogledaj fotke u nastavku! 

Kukci u ljubavnom zagrljaju


Ovakva vrsta fosila se vrlo rijetko pronalazi i zato je ovaj nalaz jako zanimljiv. Kao što mo┼żeš vidjeti na lijevoj slici ispod, radi se o fosilnom ostatku dva kukca. Naime, oni su bili usred svog ljubavnog zagrljaja (parenja) kada se nešto dogodilo te su ovako ostali sa─Źuvani (fosilizirani) za vje─Źnost.

Fosil kukaca tijekom parenja (foto: Li S. i sur.) 3D rekonstrukcija fosila tijekom parenja (foto: Li S. i sur.) 

Na desnoj slici mo┼żeš vidjeti 3D rekonstrukciju kako su kukci vjerojatno izgledali. Znanstvenici ─Źesto rade rekonstrukcije u obliku crte┼ża kako bismo mogli lakše zamisliti izgled izumrlih ┼żivotinja.

Ina─Źe, ovo je najstariji poznati fosil dva kukca tijekom parenja, a znanstvenici su uspjeli odrediti da se radi o kukcima pjenušarima. Naime, ime su dobili po tome što se li─Źinke tijekom metamorfoze nalaze u u pjenušavoj teku─çini koja slu┼żi kao zaštita i za odr┼żavanje vlage.

 

Jedan zub velikog ─Źudnovatog kljunaša


─îudnovati kljunaš je jedna ─Źudna ┼żivotinja. Nije bez razloga dobio ime ''─Źudnovati''. Ova vrsta pripada sisavcima, ali za razliku od ostalih sisavaca on ne ra─Ĺa ┼żive mlade, ve─ç nese jaja. Nije li to uistinu ─Źudno?

No, više o ─Źudnovatom kljunašu ─çemo pisati nekom drugom prilikom, ovdje ─çemo samo spomenuti da je prošlog tjedna objavljen rad u kojem su znanstvenici opisali jedan fosilni zub davno izumrlog pretka današnjeg ─Źudnovatog kljunaša. Izumrli kljunaš je dobio jako zanimljivo latinsko ime: Obdurodon tharalkooschild.

Na temelju samo jednog zuba Cool, znanstvenici su uspjeli napraviti rekonstrukciju kako je ovaj izumrli kljunaš izgledao. Na slici ispod mo┼żeš vidjeti da je bio stvarno velik – dug preko metra te je imao sna┼żne zube (za usporedbu, današnji ─Źudnovati kljunaši su veliki do 50 centimetara). U desnom kutu slike mo┼żeš vidjeti kako izgleda doti─Źni zub.

Rekonstrukcija izumrlog ─Źudnovatog kljunaša (ilustracija: Peter Schouten)

 

 

Izvori: Biologija.com.hr, e! Science News

Ocjena: 10.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest -

Tagovi: kukci   fosil   ─Źudnovati   kljuna┼í  
Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka


Ostali ─Źlanci
02.2.2017. - Sve boje fosila zmije
22.8.2016. - Novi primat: mali majmun─Źi─ç s velikom ulogom
12.8.2016. - Hominin: Novi ro─Ĺak na obiteljskom stablu ─Źovjeka
01.2.2014. - Predstavljamo Biotekino Drvo ┼żivota!
01.12.2013. - Zašto su neki ljudi druge boje?
11.11.2013. - Otkriveni zanimljivi fosili ┼żivotinja!
24.10.2013. - Prve šume uzrokovale su veliko izumiranje - u moru!
03.10.2013. - Evolucija sporofita i gametofita
08.9.2013. - Kako su biljke ÔÇ×otkrileÔÇť sjemenku - Evolucija golosjemenja─Źa
07.8.2013. - Dinosaur velikog nosa!

Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica