Dinosaur velikog nosa!
Autor Behija Salkić 07.8.2013. ( 6391 pročitano ) Članci istog autora

Triceratops horridus (foto: Wikimedia Commons)Sigurna sam da svatko od vas ima svog najdražeg dinosaura. Imam naravno i ja, a radi se o velikom biljojedu koji se zove Triceratops. No, ovo neće biti priča o njemu niti o mojim najdražim dinosaurima, već o novo-otkrivenoj vrsti koja pripada istoj porodici kao i Triceratops. Možda će baš on biti tvoj novi najdraži dinosaur, stoga čitaj dalje da vidiš kakvog strašnog gmaza su pronašli znanstvenici!Novu vrstu znanstvenici su nazvali latinskim imenom Nasutoceratops titusi. U prijevodu bi ime vrste Nasutoceratops otprilike značilo: velikonosni rogati dinosaur ili, malo razumljivije (i ozbiljnije), dinosaur s velikim nosom i rogovima. Ako pogledaš slike lubanje i umjetničke rekonstrukcije ispod, nije to ime dobio bez razloga. Uistinu je imao velik nos i rogove i to puno veće od svojih srodnika. Ime vrste 'titusi' ipak ne krije toliko zanimljivo objašnjenje – predloženo je u čast paleontologu Alanu Titusu koji godinama radi na području gdje je ova vrsta iskopana.

 

Lubanja vrste Nasutoceratops titusi (foto: Rob Gaston) 

Lubanja vrste Nasutoceratops titusi

 

Kao i ostali dinosauri iz ove skupine, Nasutoceratops je također bio biljojed. I to veliki biljojed. Zajedno sa svojim srodnicima, živio je tijekom perioda kasne Krede. Znanstvenici su dugo pokušavali odgonetnuti zašto dinosauri ove skupine imaju tako velike nosove i rogove. Budući da su osjetila za miris smještena dublje u glavi, bliže mozgu, povećani nos nije bio razvijen u svrhu njuha. Pa čemu im je onda služio?


Odgovor je jednostavan: Zbog udvaranja!

Znanstvenici vjeruju kako je upravo to razlog takvog oblika nosa i rogova. Osim što je izgled vjerojatno služio za privlačenje ženki, služio je i za zastrašivanje protivnika i eventualne borbe među suparnicima.

 

Rekonstrukcija lubanje vrste Nasutoceratops titusi (foto: Lukas Panzarin) 

Umjetnička rekonstrukcija izgleda vrste Nasutoceratops titusi

 

Nasutoceratops je iskopan na području američke savezne države Utah, točnije na njezinom jugu unutar zaštićenog spomenika prirode koji se naziva Grand Stairs – Escalante National Monument. Radi se o velikom području s brojnim geološkim formacijama (tipičan krajolik možeš vidjeti na slici ispod) te brojnim paleontološkim nalazištima.

Iako se danas radi o pustinji, ovo područje koje znanstvenici nazivaju Laramidia nekada je bilo dom brojnim vrstama dinosaura.

 

Vražji vrt (foto: Wikimedia Commons) 

Tipičan krajolik zaštićenog spomenika prirode Grand Stairs – Escalante. Na slici se mogu vidjeti geološke formacije snimljene u dijelu koji se naziva Vražji vrt.

 

I, da li je Nasutoceratops tvoj novi dinosaurovski favorit? Ako nije ili trebaš dodatne inspiracije, istraži kakvi još dinosauri postoje u članku Strašni gušteri.

 

Izvor: e! Science News

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Tagovi: dinosauri   biljojedi   Amerika   Nasutoceratops  
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
02.2.2017. - Sve boje fosila zmije
22.8.2016. - Novi primat: mali majmunčić s velikom ulogom
12.8.2016. - Hominin: Novi rođak na obiteljskom stablu čovjeka
01.2.2014. - Predstavljamo Biotekino Drvo života!
01.12.2013. - Zašto su neki ljudi druge boje?
11.11.2013. - Otkriveni zanimljivi fosili životinja!
24.10.2013. - Prve šume uzrokovale su veliko izumiranje - u moru!
03.10.2013. - Evolucija sporofita i gametofita
08.9.2013. - Kako su biljke „otkrile“ sjemenku - Evolucija golosjemenjača
07.8.2013. - Dinosaur velikog nosa!

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.