Predstavljamo Biotekino Drvo života!

Datum 01.2.2014. | Tema: Ostalo

Prva skica

Dragi čitatelji, s ponosom najavljujemo da je Biotekin vrt postao bogatiji za jedno sasvim posebno drvo, nikad viđeno na ovim prostorima!


Upoznajte Interaktivno drvo života!

Kao i na cijelom Biotekinom portalu, edukativni članci u kategoriji Evolucija poredani su po datumu objavljivanja tako da je najnoviji članak uvijek prvi na ljestvici. Međutim, puno razumljivije bilo bi pregledavati članke o evoluciji života po vremenskom slijedu, od nastanka svemira, preko nastanka prvih stanica, do evolucije raznih skupina životinja i biljaka.

Interaktivno drvo života ima upravo tu funkciju, ono povezuje edukativne članke tako da su oni vizualno smješteni na drvetu i poredani kronološki, prema vremenskom slijedu.

Drvo možete pogledati i istražiti ovdje.

Nadamo se da će vam se svidjeti ovaj novi način istraživanja evolucije!


Zašto uopće Drvo života?

Prikazivanje nastanka, odnosno evolucije, određenih vrsta vrlo se često prikazuje koristeći nekakvo stablo (drvo života). Razlog tomu je jednostavan, drvo ima puno grana iz kojih proizlaze manje grane i na kraju grančice. Upravo tako nekako izgledala je i evolucija života. Sjetimo se, davno u pretkambriju prije otprilike 3,5 milijarda godina, nastali su oblici slični stanici (predstanični oblici), a zatim i prave stanice (modrozelene bakterije, a nešto kasnije i prava eukariotska stanica kao što je naša stanica). Probajmo zamisliti da se život od tog trenutka razvijao slično kao što se drvo grana, iz jedne grane narasla je druga, iz jedne vrste životinja, nastala je druga vrsta životinja.

Slično tome, i nama je drvo poslužilo kao inspiracija za logično prikazivanje edukativnih članaka iz kategorije Evolucija. "Najstariji" članci (oni koji prikazuju najranije događaje u evoluciji života) postavljeni su u korijenu drveta, a "noviji" razbacani su po krošnji ovisno kojem geološkom dobu pripadaju.


*Drvo je napravljeno uz novčanu podršku Europskog društva za evolucijsku biologiju, ESEB (www.eseb.org). Puno hvala!

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/evolucijasvijeta/article.php?storyid=45