Otključaj tajne živog svijeta u Dubrovniku!

Datum 05.4.2013. | Tema: Uključi se!

Otključaj tajne živog svijetaMisliš da učenje i zabava ne idu zajedno, čak ni u rečenici, a kamoli u stvarnom životu? U našoj učionici pod vedrim nebom – idu. Ako voliš čitati o dinosaurima, proučavati neobične stvorove iz Australije i potajno maštaš o proučavanju životinja u afričkim divljinama, imamo radionicu za tebe!


Ne moramo ni u Afriku ni u Australiju, oko nas sve vrvi biljkama i životinjama koje nestrpljivo iščekuju da dođemo i otkrijemo ih u svoj njihovoj zanimljivosti!

Kako uloviti leptira? Kako napraviti hvatalicu za kukce? Pokazat će vam Maja, naša stručnjakinja za hvatanje leptira i mrava i ptica (slika dolje lijevo)!

Koji šišmiši spavaju u Vilinoj špilji? Kakav mi to ključ imamo i što otključavamo s njim? Kako izgledaju bakterije koje žive u tlu? Tko to jede ose (i kako ga ne ubodu za jezik)? Što su gvalice? Važna napomena: gvalice su malo bljak i samo za hrabre!

Što je to bioraznolikost i zašto je jako važna? Koje biljke i životinje žive oko tebe? Behija (slika dolje desno) će vam otkriti mnoga čuda o biljkama, tako da se nemojte čuditi ako poslije budete hodali okolo i grlili stabla!

Izmjerit ćemo i tvoj ekološki otisak i saznati veličinu tvojih ''ekoloških stopala'': jesi li ekološki mravac ili ekološki dinosaur te nemilosrdno gaziš po prirodi?

Maja Maslać (foto: Monika Kovaljesko)      Behija Salkić (foto: Arianna Welisch)

Gdje se odvija naša potraga? U pravoj pravcatoj divljini! No dobro, priznajem da sam malo pretjerala – bit ćemo locirani u parku Gradac u Dubrovniku. Začudit ćete se što ćete sve pronaći kad vam odamo gdje treba tražiti! Mogli biste čak pasti u nesvijest od veselja:)! Na ''terenu'' se treba zaštititi pa ponesi šeširić za glavu i vodu te obavezno se namaži kremom za sunčanje. I Indiana Jones se maže kremom za sunčanje, pitali smo ga!

A kada? Možeš doći 11. ili 12. svibnja - počinjemo u 9h, a završavamo u 13:30h! Nemoj zaboraviti ponijeti sa sobom puno entuzijazma, to je ključni sastojak za uspješno istraživanje!

Ako imaš između 8 i 12 godina i silno želiš sudjelovati, zamoli roditelje da te prijave na kristina.duvnjak@biologija.com.hr ! Na ovom linku vaši roditelji mogu pronaći sve informacije.

Čekamo Vas!

Behija, Kristina, Maja, Sandra i Tanja

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/uradisam/article.php?storyid=21