Orhideje koje oponašaju životinje
Autor Behija Salkić 06.2.2014. ( 6068 pročitano ) Članci istog autora

Talijanski kaćun, Orchis italica (foto: Flickr/E-infantes)Svi mi imamo neko svoje najdraže cvijeće. Netko voli ruže, nekome su drage tratinčice. Meni su najdraži suncokreti. Ipak, svi se možemo složiti da najljepše i najneobičnije cvjetove na Zemlji imaju orhideje. Toliko je različitih boja i oblika, da ti se ponekad može i zavrtjeti u glavi, a neke su otišle toliko daleko da izgledaju kao da oponašaju životinje. Otkrij koje su u nastavku!Orhideje pripadaju porodici kaćuna (Orchidaceae), a ima ih preko 20 000 različitih vrsta. Žive posvuda, osim u pustinjama i na ledenjacima, no najimpresivniji oblici se mogu pronaći u tropskim područjima.

Neke žive na drveću, a neke na zemlji

Dobar dio tropskih orhideja živi na drveću, odnosno između grana stabala. Takve orhideje se zovu epifiti. Ako tvoja mama doma u prozirnoj teglici ima neku orhideju koja ima zelenkasto-plavo korijenje, to je epifitska orhideja. Naime, budući da žive na drveću, njihovo korijenje u sebi ima klorofil i može fotosintetizirati. Također, te orhideje su jako popularne i često se koriste kao sobne biljke.

U Hrvatskoj nećeš pronaći orhideje kako rastu po stablima, ali ako pažljivo gledaš kakvo sve cvijeće raste po travnjacima i šumama Lijepe naše, tamo negdje oko svibnja i lipnja, možda spaziš i neku orhideju. Kada želiš pronaći orhideju, moraš dobro znati što tražiš, jer ih je ponekad teško uočiti. Na ovom linku možeš proučiti kako izgledaju neke od najčešćih vrsta koje rastu kod nas. Inače u Hrvatskoj raste oko 170 različitih vrsta i podvrsta orhideja.

Kada ugledaš orhideju, lijepo ju pažljivo prouči i fotografiraj, ali ju nikako nemoj brati! Mnoge vrste su ugrožene, stoga ih ostavi da i dalje budu lijep ukras na livadi ili u šumi.

 

Ima stvarno neobičnih vrsta, a neke možeš vidjeti na ovoj slici:

 Orhideje (foto: Wikimedia Commons)

Gornji red, s lijeva na desno: Cattleya mossiaeresize, Orchis tridentata, Dendrobium dickasonii. Donji red, s lijeva na desno: Ophrys cretica, Phalenopsis sp.

 

Kao što vidiš, orhideje su stvarno raznolike, ali ove četiri će te stvarno oboriti s nogu. Naime, izgledaju kao da oponašaju životinje.

 

Leteća patka (Caleana major)

''Pliva patka preko Save, nosi pismo preko glave...''. Joj, ovo nije članak o pjesmicama, ali baš je zgodno pjevati ovu pjesmicu kada vidiš orhideju koja izgleda kao prava mala patkica. Jedino što ne pliva, nego izgleda kao da će svakog trena poletjeti. A ako ti ikada odletiš do Australije, možda i uživo vidiš ovu malenu patkicu!

Leteća patka, Caleana major (foto: Flickr/boobook48) 

 

Majmunova glava (Dracula simia)

Ova orhideja izgleda kao pravi mali majmunčić, zar ne? Pronaći ćeš ju ako se ikada zaputiš u Južnu Ameriku, točnije u Ekvador ili Peru i to na nadmorskim visinama od preko 1000 metara.

Majmunova glava, Dracula simia (foto: Flickr/Dick Culbert) 

 

Talijanski kaćun (Orchis italica)

Kad pogledaš jedan cvjetić ove orhideje, izgleda kao neki goli čovjek (tako ju Englezi zovu: naked man). Raste na Mediteranu, stoga ju je moguće pronaći i u na jugu Hrvatske. Nikako ju nemoj brati jer je ugrožena i Zakonom strogo zaštićena.

Talijanski kaćun, Orchis italica (foto: Flickr/E-infantes) 

 

Bijela čaplja (Habenaria radiata)

I zadnja zvijezda ovog članka je jedna mala ptičica. Ova orhideja, koja izgleda kao čaplja u letu, se može pronaći u Aziji, točnije u Kini, Japanu i Koreji.

 Bijela čaplja, Habenaria radiata (foto: Flickr/koizumi)

 

 

I kako ti se sviđaju orhideje? Jesu li postale tvoje novo najdraže cvijeće?

Ocjena: 8.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest -

Tagovi: orhideje   epifiti   kaćuni   Orchidaceae  
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.