RSS Feed
Zanimljiv svijet morskih algi
Agata Kovačev Objavljeno 03.6.2014. ( 55110 pročitano )

Morska salata, Ulva rigida (foto: EOL)Biljaka u moru baš i nema puno, iako nam se ponekad čini da ih ima na sve strane. Imamo livade morskih cvjetnica i to je uglavnom to. No, postoje još neki organizmi koji žive u moru, a nisu biljke iako im možda na prvi pogled (ali, samo na prvi pogled) sliče. Da, to su alge i sve o njihovom zanimljivom svijetu saznaj u nastavku.

Ocjena: 6.00 (14 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Alge u tanjuru
Sandra Kolundžija Objavljeno 14.1.2014. ( 5486 pročitano )

Wakame na tanjuru (foto: Wikimedia Commons)Sladoled od jagoda, od vanilije, čokolade, s dodanim keskićima, bombonima…mmmmmmm zvuči fino! A što kažeš na malo morskih algi u tvom slatkaču? Ne zvuči baš primamljivo, zar ne? Dapače, sigurna sam da ti zvuči bljak!

Ocjena: 6.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Kako nastaje snijeg u boji?
Sandra Kolundžija Objavljeno 28.12.2012. ( 6807 pročitano )

Alga Chlamydomonas nivalis (foto: Nozomu Takeuchi)Crveni snijeg, zeleni snijeg, narančasti snijeg… Možda mislite da izmišljam, ali uistinu postoji  snijeg u boji! Osim žutog snijega, za koji sam prilično sigurna da znate kako može nastati, u ovom zimskom članku upoznat ćemo vas s razlogom snježnog šarenila.

Ocjena: 8.00 (1 glas) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
„Sluzava morska trava“
Igor Franić Objavljeno 29.10.2012. ( 27752 pročitano )

Planktonska alga Gephyrocapsa oceanica (foto: Wikimedia)Kupate se u moru, bezbrižno plivate kad odjednom pod nogama osjetite nešto sluzavo i ljigavo. Sigurno ćete odmah reći: „fuj, morska trava“ i otplivati što dalje od tog mjesta, negdje gdje je pjesak, zar ne? To na što ste naišli su ustvari alge i često su pokazatelj čistoće mora, stoga je vrijeme da se malo upoznamo i s ovim lelujavim morskim organizmima. Što su to alge, koje ćemo vrste najčešće naći u Jadranu i zašto su one važne, pročitajte u nastavku.

Ocjena: 7.00 (9 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.