RSS Feed
(1) 2 »
Cvjetajuće stablo: dobre vibracije
Matea Jarak Objavljeno 17.8.2016. ( 1675 pročitano )

Sirdavidia solannona (en.wikipedia.org, Thomas L.P. Couvreur)Znanstvenicima koji su istražili cijelo područje Nacionalnog parka Monts de Cristal, ova je biljka stajala na svega par metara od glavne ceste, njima ispred nosa. 

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Divovska muholovka: Mesojedna biljka otkrivena na Facebooku
Matea Jarak Objavljeno 11.8.2016. ( 1895 pročitano )

Drosera magnifica(foto: en.wikipedia.org)Za ovu se vrstu smatra da je prva ikad otkrivena preko fotografije na Facebooku. Saznajte kako je to uspjelo znanstvenicima! 

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Jantar – mala vremenska kapsula
Bioteka.hr Objavljeno 29.6.2015. ( 4413 pročitano )

foto: flickr.comU početku svog nastanka, prije 300 milijuna godina, jantar nije bio ništa više nego obična smola koju su izlučivale kopnene biljke (četinjače) iz rodova Prunus i Picea na mjestu pukotine ili ozljede na kori drveta. Smola je ljepljiva i gusta, a njena zadaća je zacjeljivanje ozljede i zaštita drva od infekcija i bolesti. Na zraku smola se kruti, pada na tlo i uklapa se u sediment u kojemu se odvijaju kemijski procesi 2-10 milijuna godina, sve dok „ružno pače“ (smola) ne postane  „labud“ - JANTAR! Dok je smola još tekuća može zarobiti razne kukce ili biljke, čineći tako malene vremenske kapsule! Baš poput kinder jajeta s iznenađenjem, jantar čuva različite tajne i bića iz prošlosti koji svjedoče o evoluciji živog svijeta na Zemlji.

Ocjena: 10.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Upoznaj najveći cvijet i najveći cvat na svijetu!
Bioteka.hr Objavljeno 25.3.2015. ( 16933 pročitano )

foto: flickr.comU ovo doba godine, kada tople sunčeve zrake sve češće probijaju kroz meke, prozračne oblake i zagrijavaju svijet oko nas, priroda se počinje buditi iz zimskog sna. Polako stiže proljeće. Što vam prvo padne na pamet kad kažete PROLJEĆE? Hmmm... možda leptir, sunce, pčela, visibabe? Meni uvijek prva pomisao bude CVIJEĆE, tisuće različitih cvjetića svih oblika, boja, šara i mirisa. A jeste li ikada pokušali zamisliti najveći cvijet na svijetu? Ja jesam, ali najveći cvjetovi na svijetu veći su nego što sam ih mogla i zamisliti, toliko veliki da ne stanu u glavu!

Ocjena: 10.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Mrkvin put od ljubičastog do narančastog ruha
Ivan Car Objavljeno 18.2.2015. ( 2818 pročitano )

foto: flickr.comJeste li ikada vidjeli ljubičastu mrkvu? Naime, malo je poznato da su prve kultivirane sorte mrkve većinom bile ljubičaste boje. Danas poznata narančasta mrkva pojavljuje se u sjevernoj Europi u 16. stoljeću. Kako je tekla kultivacija ovog korjenastog povrća važnog u ljudskoj prehrani, pročitajte u daljnjem tekstu.

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Sukulenti - mesnate biljke suhih predjela
Bioteka.hr Objavljeno 17.2.2015. ( 10205 pročitano )

foto: Marko DobošSvim živim bićima potrebna je voda, a nezgodno je što je ona različito raspoređena u različitim krajevima svijeta. Ponegdje kiša pada svaki dan, dok u pustinjama ne mora padati i nekoliko godina. Čudesno je kako su se živa bića uspjela prilagoditi gotovo svemu te u naizgled najnegostoljubivijim krajevima uspjela pronaći svoj dom. Biljke koje su se prilagodile životu u okolišu u kojemu nedostaje vode nazivaju se kserofiti.

Ocjena: 9.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Sve što trebaš znati o mahovinama
Behija Salkić Objavljeno 27.3.2014. ( 39662 pročitano )

Mahovina (foto: Thomas Bresson)Svaki puta kada se priča o biljkama, uvijek se obično misli na velika stabla i šume, na povrće, na travnjake i livade... No, postoji jedna velika skupina biljaka o kojoj se ne priča toliko puno. Najveća vrsta unutar te skupine je visoka svega 50 centimetara, a neke su toliko malene da ih treba tražiti puzajući. U ovom članku ćemo ispričati priču o tim malenim biljčicama, o mahovinama.

Ocjena: 7.00 (14 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Orhideje koje oponašaju životinje
Behija Salkić Objavljeno 06.2.2014. ( 5694 pročitano )

Talijanski kaćun, Orchis italica (foto: Flickr/E-infantes)Svi mi imamo neko svoje najdraže cvijeće. Netko voli ruže, nekome su drage tratinčice. Meni su najdraži suncokreti. Ipak, svi se možemo složiti da najljepše i najneobičnije cvjetove na Zemlji imaju orhideje. Toliko je različitih boja i oblika, da ti se ponekad može i zavrtjeti u glavi, a neke su otišle toliko daleko da izgledaju kao da oponašaju životinje. Otkrij koje su u nastavku!

Ocjena: 8.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Smrtonosan zalogaj
Igor Franić Objavljeno 29.5.2012. ( 18112 pročitano )

Cvijet i list običnog ricinusa (foto: Wikimedia)Znanstveno ime: Ricinus communis

Rasprostranjenost: uzgaja se u mnogim zemljama

Obrana: otrov!

 

 

Postoje biljke koje se brane trnjem, one koje u pomoć pozivaju pomagače ili one koje se brane kombinacijom brojnih taktika. Ali jednoj biljci sve to nije ni potrebno jer biljka o kojoj je riječ ima jedan od najjačih otrova na planetu! Samo nekoliko njezinih sjemenki dovodi do smrti, a još je zanimljivije da ovu biljku uzgajaju brojne zemlje te se može naći u mnogim parkovima i dvorištima kao ukrasna biljka. U našim se krajevima ona zove obični ricinus, a ponekad i skočac. 

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Poziv u pomoć!
Igor Franić Objavljeno 29.5.2012. ( 4660 pročitano )

Biljka divljeg duhana (foto: EOL)Znanstveno ime: Nicotinia attenuata

Rasprostranjenost: Sjeverna Amerika

Obrana: otrov, alarm, „tjelohranitelji“

 

U Sjevernoj Americi postoji biljka koja se stvarno zna braniti. Ona je prva kada treba naseliti novi prostor, a kako su novi prostori često opasni i skrivaju mnoga iznenađenja, tako je ova biljka razvila brojno „oružje“ za obranu. To je biljka divljeg duhana pa krenimo u istraživanje njenih sposobnosti.

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
(1) 2 »


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.