Postojnska čovječja ribica u iščekivanju bebe
Autor Jelena Likić 01.3.2016. ( 4105 pročitano ) Članci istog autora

Čovječja ribica (foto: Wikimedia Commons)U popularnoj slovenskoj Postojnskoj jami, koju godišnje posjeti preko milijun turista, ovih se dana sva pozornost usredotočila na jaja čovječje ribice (Proteus anguinus), svima poznatog i omiljenog endema dinarskog krša. Ženka ovog osjetljivog vodozemca kojeg se može naći i u raznim krškim predjelima Hrvatske izlegla je između 50 i 60 jaja, od kojih tri pokazuju znakove rasta.Ne zna se koliko će se jedinki izleći i koliko vremena će za to biti potrebno, iako se procjenjuje da bi prvo izlijeganje moglo biti za otprilike četiri mjeseca. Upravo zbog slabih saznanja o razmnožavanju ove plahe životinje ovo bi proučavanje legla moglo biti iznimno korisno za daljnja reproduktivna istraživanja čovječje ribice.

Ova vijest pobudila je svjetsko zanimanje, pa je BBC na svojim stranicama objavio članak o Postojnskoj čovječjoj ribici te kratki radijski prilog (BBC News portal i BBC World Service Radio).

"Ovo je vrlo značajan događaj jer nema puno podataka o bilo čemu što je povezano s reprodukcijom te skupine životinja", rekao je za BBC hrvatski biolog dr. sc. Dušan Jelić, član Hrvatskog herpetološkog društva "Hyla’"koji ronjenjem istražuje čovječje ribice u podvodnim sustavima hrvatskih špilja.


"Ako se mladunci čovječje ribice razviju zdravi, bit će to zadivljujuće. U divljini mi nikada ne uspijevamo naći ni jajašca niti larve. Vjerojatno se skrivaju na nekim vrlo posebnim lokacijama u sustavima špilja", objasnio je Jelić.

Pročitajte više:

Zašto životinje bježe u podzemlje?

Zašto su vodozemci u Hrvatskoj ugroženi?

Izvori: Hyla, T-portal

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.