Biljke meso┼żderke
Autor Igor Frani─ç 21.5.2012. ( 10963 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Venerina muholovka (Foto:wikimedia)Biljke su ┼żivi organizmi koji fotosintezom stvaraju vlastitu hranu. One iz zemlje dobivaju hranjive tvari, minerale i vodu. No što kada se na─Ĺu na terenu koji za njih nije povoljan? Ne mogu se pomaknuti, ni ustati i odšetati na neko ljepše mjesto. Biljke koje ┼żive na siromašnim tlima snalaze se kako znaju, pa tako neke prelaze na prehranu bogatu bjelan─Źevinama tj. postaju meso┼żderke!Vr─Źonoša (Foto: eol.org)

U svijetu postoje brojna podru─Źja na kojima biljke nemaju baš sve što im je potrebno za ┼żivot. Jedna od napoznatijih biljki meso┼żderki na svijetu je venerina muholovka (Dionaea muscipula) ─Źiji su listovi prilago─Ĺeni za hvatanje raznih kukaca, a izgledom podsje─çaju na razjapljena usta nekakve zvijeri s oštrim zubima koji vire na sve strane (naslovna fotografija). Njeni su listovi toliko osjetljivi na dodir da se, ukoliko kukac sleti na njih, zatvaraju brzinom munje. No kako bi se sprije─Źilo nepotrebno zatvaranje listova ako na njih padne neki otpali list ili gran─Źica sa stabla, kukac koji sleti na njih mora dodirnuti tri osjetne dla─Źice na listu. Tek tada list ─çe se zatvoriti i to za manje od pola sekunde, ostavljaju─çi kukca u neizlaznoj situaciji. Jednom kada je kukac zarobljen u „─Źeljustima“ biljke, ona ga po─Źne probavljati probavnim sokovima. U roku od 10 dana kukac ─çe biti potpuno probavljen. Mljac!

Postoje i druk─Źije biljke meso┼żderke. U tropskim krajevima ┼żivi biljka koja se zove vr─Źonoša (fotografija gore desno). Neki listovi vr─Źonoše preobra┼żeni su u spremnike koji izgledaju poput vr─Źeva. ─îak imaju i poklopac koji sprje─Źava da se napuni vodom tijekom obilnih kiša. Vr─Źevi mogu ispuštati razne mirise za privla─Źenje kukaca koji, ništa ne slute─çi, upadaju u dobro osmišljenu zamku. Rub vr─Źa jako je sklizak pa kukac gubi tlo pod nogama i upada unutra. Na dnu vr─Źa nalazi se teku─çina s probavnim enzimima, a na stranicama vr─Źa su dla─Źice koje sprje─Źavaju kukca da iza─Ĺe van. Ovi vr─Źevi znaju biti toliko veliki da se u njima ─Źesto zna na─çi i pokoja ┼żaba ili gušter.

 Rosika (Foto: wikimedia)

─îak i u Hrvatskoj postoje biljke meso┼żderke. One se nalaze na posebnim staništima koje nazivamo tresetišta. To su siromašna tla bez puno mineralnih i hranjivih tvari, a na njima mo┼żemo na─çi biljku koja se zove rosika (Drosera rotundifolia, fotografija lijevo). Samo jedan pogled na nju ─çe nam odati tajnu njenog imena. Naime, listovi su joj prekriveni kapljicama ljepljive teku─çine koja slu┼żi za lov na kukce, a biljci daje izgled kao da je prekrivena rosom. Jednom kada kukac sleti na ovakav list, nema mu spasa, a biljka mo┼że po─Źeti s probavom slasnog zalogaja.

┼Żelite li vidjeti na koji na─Źin strašna muholovka hvata kukce kliknite ovdje!

Ocjena: 5.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest -

Tagovi: biljke   venerina   meso┼żderke   rosika   vr─Źono┼ía   muholovka  
Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka
Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica