Koliko je moćan jezik kameleona?
Autor Ivan Car 14.1.2016. ( 4477 pročitano ) Članci istog autora

foto: flickr.comIzmeđu ostalog, kameleoni su poznati u svijetu po građi i funkcioniranju jezika. Naime, jezik im je vrlo dug i mišićav te premrežen sekretom koji nije ljepljiv, nego potpomaže stvaranju velike površinske napetosti koja drži plijen uz jezik. Kada se dovoljno približi plijenu, izbacuje jezik velikom brzinom do plijena, tako da plijen ne može pobjeći. Jezik se može usporediti s kratkom gumenom trakom.Pravi razmjeri ove sposobnosti (hvatanje plijena jezikom) do sada nisu bili u potpunosti proučeni jer su manje vrste kameleona bile zanemarene u dosadašnjim istraživanjima. Ipak, dokazano je da kod hvatanja plijena manje vrste imaju veću učinkovitost od većih vrsta. Naime, u stotinki sekunde jezik kameleona može postići ubrzanje od 0 do 100 kilometara na sat, dok mu npr. za hvatanje cvrčka treba oko 20 milisekundi.

U znanstvenoj literaturi stoji da jezik kameleona ima najveće ubrzanje i snagu proizvedenu po kilogramu mišićne mase u odnosu na sve gmazove, ptice i sisavce te je drugi ako se uzmu u obzir svi kralješnjaci (jedino ga nadmašuje daždevnjak). Ukupna snaga koju proizvede jezik vrste Rhampholeon spinosus je 14 tisuća vata po kilogramu.

Tajna ovako moćnog jezika ne skriva se samo u snazi mišića, već skupljanjem energije u elastičnim tkivima jezika čijim trzajem se značajno povećava učinkovitost mišićnog jezika.

Istraživanje se provelo na 20 vrsta kameleona različitih veličina. Svaka pojedina jedinka smještena je jedna po jedna ispred kamere koja snima 3000 sličica u sekundi. Kao mamac korišteni su cvrčci. Kada bi kameleon „ispalio“ svoj jezik, sve bi bilo zabilježeno na kameri nakon čega se iz dobivenih podataka moglo mjeriti koliko se produžio jezik (udaljenost do plijena), proteklo vrijeme do hvatanja plijena, brzina kretanja jezika te ubrzanje u bilo kojem trenutku.

U svim mjerenjima primjećeno je da što je manja jedinka veće je ubrzanje, relativna snaga i udaljenost između jedinke i plijena (ispruženi jezik vrste Rhampholeon spinosus bio je 2,5 puta veći od dužine tijela). Veći kameleoni su također imali impresivne pokrete jezika, ali ipak ne toliko kao njima manje srodne vrste.

Dobiveni rezultati imaju smisla s obzirom na fiziologiju i evoluciju. Naime, svi kameleoni imaju istu građu „aparata“ za pokretanje jezika, ali proporcionalno veličini manji kameleoni imaju veći jezik od većih kameleona. Manji kameleoni su poput malih sportskih automobila s relativno snažnim motorima.

Evolucijski gledano, manji kameleoni su proporcionalno bolje opremljeni za hranjenje jer kao i kod svih malih životinja, potrebno im je više energije po tjelesnoj težini kako bi preživjeli. Zbog toga manji kameleoni moraju biti osobito dobri u hvatanju kukaca - njihovi jezici se moraju „ispaliti“ vrlo brzo i daleko da bi konkurirali i uhvatili plijen.

Izvor: esciencenews.com

Ocjena: 10.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.