Alge u tanjuru
Autor Sandra Kolundžija 14.1.2014. ( 5303 pročitano ) Članci istog autora

Wakame na tanjuru (foto: Wikimedia Commons)Sladoled od jagoda, od vanilije, čokolade, s dodanim keskićima, bombonima…mmmmmmm zvuči fino! A što kažeš na malo morskih algi u tvom slatkaču? Ne zvuči baš primamljivo, zar ne? Dapače, sigurna sam da ti zvuči bljak!Ali vjerojatno jedeš alge svaki dan, a da to ni ne znaš! Ne baš doslovno, ali barem dijelove algi. Naime, sastojke koji potječu iz algi nalazimo u sirevima, čokoladnom mlijeku, pudingu, kiselom vrhnju, jogurtima, majonezi, džemovima, umacima, smrznutim desertima... Mogli bismo nabrajti do sutra. Oni se dodaju tim proizvodima da bi ih učinili gušćim, kremastijim ili pak učinili otpornijim na promjene temperature. Primjerice, alginati potječu iz smeđih algi i sprečavaju nastajanje kristalića leda u sladoledu.

 
 Morsko grožđe (foto: Wikimedia Commons)

Ova alga na slici naziva se morsko grožđe i popularna je na Filipinima gdje ju jedu sirovu kao salatu

 

Ako već nisi, bi li se usudio isprobati neki recept s pravim algama? Recimo, palačinke s algama kao što rade Koreanci. Sigurno si čuo i za sushi, japanski specijalitet od riže, sirove ribe i povrća! Postoje različite verzije sušija, a suši rolice (zvane ''makizushi'') rade se tako da se riža umota u algu zvanu nori!

 
Nori alga (foto: Wikimedia Commons) 

Nori alga

 

U azijskim zemljama, alge su jednako često na tanjuru, kao recimo krumpir kod nas! Osim nori alge, tu je i kombu alga koja se jede kao prilog uz povrće ili se priprema kao čaj. Wakame alge (naslovna fotografija) se pak dodaju kao začin juhama ili se mogu kuhane dodati salati od krastavaca začinjenoj narančinim sokom.
 

Bit će i na mom jelovniku!


Ja sam, kao i svaki znanstvenik, jako znatiželjna pa ću svakako uvrstiti alge na svoj jelovnik. Osim toga, mnoge morske alge su bogate vitaminima i mineralima, razlog više da ih probam. Hoćete li i vi?

 

 

Izvori:

Ocean Planet Smithsonian, Algaran, Live strong,

Smithsonian National Museum of Natural History,

The Seaweed Site: information on marine algae,

Algae Competition

Ocjena: 6.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest -

Tagovi: alge   nori   kombu   prehrana   minerali   wakame   vitamini   suši  
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.