Kad kukci zapjevaju
Autor Behija Salkić 20.8.2013. ( 15916 pročitano ) Članci istog autora

Zeleni konjic, Tettigonia viridisima (foto: Wikimedia Commons)Onda počinje tulum! Dobro, ne baš tulum, ali zabava zasigurno. Zašto? Pa zato jer je ljeto koje uglavnom služi za odmor i zabavu te sada vjerojatno najčešće primjećuješ koliko kukci mogu biti glasni. Tko se sve glasa, kako i zašto, otkrij u nastavku!

 

 Tko?

 

Kukci su jako velika skupina životinja i na različite načine mogu proizvoditi zvukove (npr. zujanje muha), no u ovom članku ćemo se zadržati samo na predstavnicima iz dvije skupine – ravnokrilcima i jednakokrilcima.

Najpoznatiji ''pjevači'' među kukcima vjerojatno su cvrčci te zrikavci ili šturci, no osim njih zvukove mogu proizvoditi i skakavci. Skakavci i šturci pripadaju u skupinu ravnokrilaca (Orthoptera) dok su cvrčci smješteni u skupinu jednakokrilaca (Homoptera).

Na slikama možeš vidjeti neke od poznatih predstavnika:

 

Linnéov cvrčak, Tibicen linnei (foto: Wikimedia Commons) 

Linnéov cvrčak (Tibicen linnei)

 

Zeleni konjic, Tettigonia viridisima (foto: Wikimedia Commons) 

Skakavac zeleni konjic (Tettigonia viridisima)

 

 Poljski šturak, Gryllus campestris (foto: Wikimedia Commons))

Poljski šturak (Gryllus campestris)

 

Kako?

 

Ravnokrilci (i još neke skupine životinja) zvukove proizvodne na poseban način koji se naziva stridulacija. Iako ima čudan naziv, stridulacija je ništa drugo nego trljanje jednog dijela tijela o drugi dio, a posljedica je proizvodnja zvuka. Dijelovi tijela koji se koriste u ovu svrhu nazivaju se zrikala.

Različiti dijelovi tijela se mogu koristiti u ove svrhe i način trljanja je obično karakterističan za pojedine skupine životinja. Primjerice, ranije spomenuti poljski šturak i zeleni konjic se glasaju tako da trljaju prednja krila i na taj način proizvode zvuk.

Kako to radi zeleni konjic možeš pogledati u videu:

 

 

Cvrčci imaju malo drugačiju priču, naime oni posjeduju cvrčala koja se nalaze na zatku. Zapravo se radi o membrani koja je povezana s uzdušničkim sustavom koji kod kukaca služi za disanje. Kako ispuštaju zrak prema membrani, ona vibrira i nastaje zvuk.

 

Zašto?

 

Odgovor je vrlo jednostavan - da privuku pažnju! Naime, kod spomenutih kukaca uglavnom se glasaju mužjaci. Kao i u ostalim slučajevima kod životinja, ne rade to jer im je dosadno, već postoje tri moguća razloga:

1) da privuku ženke

2) da označe teritorij

3) kada su u opasnosti

 

I za kraj, nekoliko zanimljivosti:

 

Wink Na moru često možeš čuti hrpetinu cvrčaka kako ''pjevaju'' u isti glas. Obično jedna jedinka počne s pjesmom, a ostali joj se pridružuju.

Wink Glasanje kod ovih skupina često je specifično za pojedine vrste.

Wink Ukoliko se nađu u opasnosti, neki cvrči se glasaju drugačije nego uobičajeno.

Wink Jednakokrilci i ravnokrilci su popularna hrana u nekim zemljama.

 

Želiš li dodatno istražiti glasanje ovih kukaca, poslušaj zvukove različitih vrsta na ovom linku i pročitaj članak o tome kako su skakavci koji žive u gradovima glasniji.

 

 

Izvori:

Habdija, I. i sur. (2011): Protista - Protozoa, Metazoa - Invertebrata; Strukture i funkcije. Alfa, Zagreb.

Randall, D., Burggren, W., French, K. (2002): Eckert Animal Physiology - Mechanisms and Adaptations. W. H. Freeman and Company, New York.

Ocjena: 9.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest -

Tagovi: kukci   cvrčci   jednakokrilci   ravnokrilci   zrikavci   šturci   skakavci   glasanje  
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.