Kako nastaje snijeg u boji?
Autor Sandra Kolundžija 28.12.2012. ( 6806 pročitano ) Članci istog autora

Alga Chlamydomonas nivalis (foto: Nozomu Takeuchi)Crveni snijeg, zeleni snijeg, narančasti snijeg… Možda mislite da izmišljam, ali uistinu postoji  snijeg u boji! Osim žutog snijega, za koji sam prilično sigurna da znate kako može nastati, u ovom zimskom članku upoznat ćemo vas s razlogom snježnog šarenila.U svibnju 1818. godine četiri engleska broda krenula su prema Arktiku. Ploveći oko rta York na sjeverozapadnoj obali Grenlanda,  kapetan John Ross primijetio je tragove crvenog snijega na bijelim  ledinama. Kao pravi istraživač, skupio je uzorak obojenog snijega i donio ga u Englesku. Otopljeni snijeg jarko crvene boje potaknuo je brojne rasprave. Neki su smatrali da boja potječe od tla, drugi su je pak pripisivali željeznoj prašini s meteora, sve dok se nije umiješao jedan biolog i riješio zagonetku.  On je pod mikroskopom ugledao jednostanične zelene alge koje žive u snijegu! U jednoj čajnoj žličici otopljenog snijega može se nalaziti više od milijun „snježnih“ algi.

Crveni snijeg (foto: Nozomu Takeuchi)

Crveni snijeg


Pitate se kako zelene alge oboje snijeg u boju koja nije zelena? Osim zelenog pigmenta, klorofila, sadrže i druge pigmente koji zamaskiraju zeleni. Ovisno o vrsti alge i pigmentima koje sadrži, površina snijega na kojoj žive može biti siva, crvena, narančasta, žuta…  Katkad se i pravi profesionalci zbune i pokupe „krivi“ uzorak žutog snijega Very Happy.

Razvojni oblici alge (foto: Nozomu Takeuchi)

Razvojni oblici alge Chlamydomonas nivalis


Snježne alge cijelu zimu „prespavaju“ na tlu pod debelim pokrivačem snijega, u mirujućem obliku zaštićene debelim omotačem koji se naziva spora. Kad prvi otopljeni snijeg, noseći sa sobom otopljene hranjive tvari dosegne stijene i zemlju ispod snježnih nanosa, spore puknu i oslobađaju male, zelene stanice s 2 biča. One se moraju probiti kroz (najmanje!) pola metra snijega do sunčane površine kako bi se razmnožile, nakon čega opet stvaraju spore. Budući da njihov snježni svijet nestaje, ne mogu si priuštiti da gube vrijeme. Kada snijega nestane, spore se smjeste na tlu i čekaju sljedeće proljeće kako bi započele ciklus iznova.

Crvena snježna gruda (foto: Nozomu Takeuchi)

Crvena snježna gruda


Život u snijegu nije lagan i alge su morale razviti niz prilagodbi da se zaštite od smrzavanja i jakog sunčevog svjetla. Spore su osim debelim omotačem oboružane i tvarima koje ih štite od smrzavanja (nazovimo ih algalni antifriz) zbog čega su kadre podnijeti velike hladnoće zimi. Obično su crvene ili narančaste boje, a ti ih pigmenti štite od jakog sunčevog zračenja ljeti (nešto poput kreme za sunčanje).

Što su to zapravo alge pročitajte ovdje!


Od svih boja, crveni snijeg  zaokuplja najviše pažnje. Meni osobno izgleda ružičast, no tijekom šetnje  po ružičastom obronku,  gaženje snijega cipelama ostavlja crvene otiske jer se alge zgusnu što pojačava boju. Snijeg ima jedva primjetljiv sladak miris svježih lubenica, a navodno i okus. Postoje nepotvrđene glasine da konzumiranje „izdašnih količina“ ružičastog snijega može uzrokovati proljev, što može biti prilično nezgodno ako nema šume u blizini Smile. Ako se ikad nađete u alpskom ili polarnom području, želim vam da se dobro zabavite grudajući se crvenim snijegom, i ne dajte da vas miris lubenica namami na degustaciju. 


Autor fotografija: Nozomu Takeuchi

Ocjena: 8.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.