Zanimljivosti iz svijeta prirode II.
Autor Sandra Kolundžija 10.5.2012. ( 6185 pročitano ) Članci istog autora

Čije su oči u mraku najveće, koji kukac ima najveća krila, gdje se nalazi najveća skupina sisavaca na Zemlji i još zanimljivih stvari iz svijeta prirode pročitajte u nastavku!1. Avetnjaka ćete tijekom dana naći priljubljenog uz drvo. Noću hvataju hranu, uglavnom kukce, hitrim akrobatskim skokovima. Kad se pripremaju za skok, ovi majmuni okrenu glavu, koju bez problema mogu okrenuti i za 180°, prema mjestu na koje planiraju sletjeti. Tada se od drveta odgurnu jakim stražnjim nogama i skoče  unatrag. Tijelo se tek u zraku okreće i poravna sa smjerom glave, a pri slijetanju čvrsto zgrabe granu prstima. Avetnjak može skočiti u dalj 80 svojih tjelesnih dužina! Oko avetnjaka je jednako veliko i teško kao i njegov mozak!

Avetnjak (foto: Flickr) 

Filipinski avetnjak na grani

2. Najveći leptir na svijetu je leptir kraljice Aleksandre – raspon krila mu je 28 centimetara.

Lepir kraljice Aleksandre (foto: EOL) 

Mužjak najvećeg leptira na svijetu - leptir kraljice Aleksandre


3. Tisućama godina vjerni posjetitelji dolaze u špilju Bracken u Teksasu u proljetnim mjesecima. Ostaju u njoj tijekom dana, a svako predvečerje napuste je i polete prema noćnom nebu. Meksički slobodorepci izlaze da bi se gostili kukcima. Ovo nije obična kolonija šišmiša. Unutar granica špilje živi najveća skupina toplokrvnih sisavaca na Zemlji i broji između 20 i 40 milijuna šišmiša! Večernji izlazak šišmiša traje nekoliko sati, i zaista je pravi spektakl. Pogledajte video! U jednoj noći mogu pojesti 250 tona kukaca, a neki od kukaca koje tamane su i poljoprivredni štetočine. Krajem listopada šišmiši se vraćaju u Meksiko.

Ovdje možete pogledati video izlaska brojnih šišmiša iz špilje Bracken.

Šišmiš (foto: EOL)

Šišmiš u letu 

 

4. Nilski konji su prave mudrice – proizvode svoj vlastiti „losion“ za sunčanje u obliku ljepljivog crvenkastog znoja. Jedan od sastojaka također sprečava rast bakterija. To je veoma korisno za ratoborna stvorenja poput njih, uvijek prepunih posjekotina, ogrebotina i ugriza, jer se rane rjeđe inficiraju bakterijama i lakše zacijele.

Nilski konj (foto: Flickr)

Nilski konj uživa u rijeci u nacionalnom parku u Keniji

 

5. Tupik je morska ptica s upečatljivim višebojnim kljunom i svjetolonarančastim nogama i prstima. Žive u obalnim područjima sjeverne polutke, uključujući i Arktik. Gornji dio usne šupljine i jezik imaju bodlje koje omogućuju ptici da istovremeno poprečno drži velik broj riba, a da i dalje može otvarati kljun i hvatati još. Kad hrane mlade znaju se vratiti i s 30 riba u kljunu!

Tupik (foto: Flickr)

Tupik nakon povratka iz uspješnog lova

Ocjena: 8.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.