Zanimljivosti iz svijeta prirode III.
Autor Sandra Kolundžija 10.5.2012. ( 5448 pročitano ) Članci istog autora

Vrijeme je za još jedno putovanje kroz zanimljivosti prirodnoga svijeta. Koja je najmanja žaba, koje su najglasnije životinje i u čemu je spori lori jako dobar pročitajte u nastavku.1. Donedavno najmanja žaba na svijetu bila je brazilska zlatna žaba. Velika je samo 9.8 mm, a teška između 0.75 i 1.5  grama. Usporedbe radi, kovanica od 2 lipe je promjera 19mm i teži 0.92 grama. No nedavno je na Novoj Gvineji pronađena još i manja žaba latinskog imena Paedophryne amauensis. Odrasla je žaba velika samo 7.7 milimetara što odgovara veličini obične kućne muhe!


Paedophryne amauensis (foto: Wikimedia)

Novootkrivena žaba na kovanici radi usporedbe veličina

 

2. Fascinantan i prekrasan (na svoj osebujan način) – to je pravi opis za ovog pauka. Doslovan prijevod njegovog engleskog imena je «pauk koji sliči bijelom ptičjem izmetu», a to je prilično točan opis njegovog izgleda. Budući da izgleda kao nešto što (gotovo) nitko ne bi htio pojesti, grabežljivci ga ignoriraju pa on bez straha uživa na listovima.

Mimikrija pauka (foto: Flickr)

Pauk na listu izgleda poput izmeta ptice

 

3. Najbučnije životinje na kopnu su majmuni urlikavci. Njihov zov zvuči kao mješavina lavljeg rikanja i laveža pasa, a njime obilježavaju teritorij. Kad u zoru ili predvečerje skupina urlikavaca održava svoj koncert, njihova galama može se čuti i na udaljenosti od 5 kilometara!

Buku majmuna urlikavaca poslušajte ovdje!

Majmun urlikavac (foto: EOL)

Mužjak majmuna urlikavca u brazilskoj šumi 

 

4. Najotrovniji pauk na svijetu je australski pogrebni pauk (Atrax robustus). Vrlo je agresivan, ima zube dugačke 6 milimetara te njegov otrov može ubiti čovjeka u vrlo kratkom vremenu. Često se zna naći i u blizini kuća i naselja! No bez brige, stanište ovog strašnog pauka je istočna Australija.

Australski pogrebni pauk (foto: Wikimedia)

Australski pogrebni pauk pokazuje svoje oštre čeljusti

 

5. Kao što im ime govori, spori lorisi kreću se sporo, oprezno i gotovo nečujno. Ako ovog slatkog polumajmuna uplašite, on neće pobjeći nego će se doslovce slediti i ostati priljubljen uz drvo. Tako nepomičan može ostati i do sat vremena!

Simpatični spori lorisi posjeduju svojstvo koje se vro rijetko sreće kod sisavaca: otrovni ugriz. Otrove stvaraju u žlijezdi na laktu te ih miješaju sa slinom prije ugriza. Imaju jaki ugriz koji je u kombinaciji s otrovom prilično dobra obrana od neprijatelja. Prije odlaska u lov, majke ližu svoje mladunce i prenose im otrov na krzno da ih zaštiti dok nje nema.

Spori loris (foto: Flickr)

Spori loris uočen na grani u Maleziji

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.