Restoran za ptice
Autor Igor Franić 14.12.2012. ( 3874 pročitano ) Članci istog autora

Velika sjenica (foto: EOL)Prije nekoliko dana pao je prvi pravi snijeg ove zime. Zameo nas je u našim kućama i stanovima, zarobio naše automobile i sakrio naše puteve do škola i radnih mjesta. Ipak, nismo ostali bez hrane kao mnoge životinje tijekom zime. Jedna vrlo jednostavna stvar koju možemo napraviti kako bismo pomogli životinjama je i hranilica za ptice zbog koje će nam naši leteći posjetitelji biti vrlo zahvalni. Evo par jednostavnih savjeta kako pomoći pticama tijekom zime.Postoje različite vrste hranilica za ptice, a mnoge možemo i sami napraviti u svom stanu koristeći samo osnovni alat. Ustvari, nema točnog i krivog načina za napraviti hranilicu, samo treba imati na umu da hrana mora biti lako dostupna i zaštićena, a osim toga treba upotrijebiti i maštu. Hranilice se mogu napraviti od plastičnih boca, vreća od krumpira, dasaka i skoro svega što vam padne na pamet. No krenimo mi na izradu naših hranilica.

 

Potreban materijal:

Potreban materijal (crtež: Igor Franić)

  1. Plastična boca


  1. Silikonsko ljepilo (ili superljepilo)


  1. Škare


  1. Plastičan tanjur (ili plastičan podložak od 

teglice cvijeća)


  1. Konop


 

Prvi korak je rezanje dna boce (slika 2) kako bismo dobili glavni dio hranilice. Nakon toga pri dnu boce izrežemo dva ili četiri otvora kroz koje će hrana izlaziti (slika 3). Kada smo to napravili moramo još samo zalijepiti bocu za tanjur (slika 3) i glavni dio hranilice je gotov. Za ovaj je korak najbolje koristiti silikonsko ljepilo koje će najbolje spojiti dva dijela. Ako želite, jedan plastičan tanjur možete staviti i na vrh hranilice iznad čepa kako bi hrana bila sigurna od kiše i snijega. Nakon toga moramo još samo napuniti hranilicu i objesiti je na mjesto koje će biti vidljivo pticama.

Korak 1. (crtež: Igor Franić)

Korak 2. (crtež: Igor Franić)

Korak 3. (crtež: Igor Franić)

Koje vrste ptica će posjetiti našu hranilicu ovisi o tome što im ponudimo. U zimskim mjesecima najbolje im je ponuditi mješavinu različitog sjemenja koje će im dati obilje energije za hladne noći. Još jedan sastojak bogat energijom je masnoća kao što je mast ili loj koji se mogu pomiješati sa sjemenkama. Vjerujte, ptičice će uživati u ovoj poslastici.

Evo još nekoliko primjera kako možemo napraviti hranilicu za ptice.

 

Hranilica od kore naranče (foto: Angela Mabray/Flickr)Hranilica od plastične boce (foto: Flickr)

Hranilice za ptice napravljene od kora od naranče (lijevo) i plastične boce od soka (desno)Ptice na hranilici (foto: Derek Keats/Wikimedia)Korak 1. (crtež: Igor Franić)

Hranilica od plastične boce u južnoj Africi (lijevo) i obična drvena hranilica za vrapce (desno)Samo je malo truda potrebno kako bismo pomogli pticama ove zime, a kada hranilicu postavimo na mjesto možemo sjesti pored prozora s toplim čajem u jednoj ruci i dalekozorom u drugoj kako bismo promatrali koje će nam ptice doći.

 

Ako se želite pripremiti unaprijed i saznati koje bi ptice mogle doći na vašu hranilicu svakako pročitajte i ovaj članak!

Ocjena: 8.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
17.9.2020. - Bioteka otvorila upise u novu sezonu STEM radionica!
08.10.2019. - Odabrano je 20 škola za sudjelovanje u projektu LORA!
17.9.2019. - Produljen je rok za prijavu škola za projekt LORA!
08.9.2019. - Poziv osnovnim školama za sudjelovanje u inventivnom projektu za obrazovanje
31.8.2018. - Uspješno dovršen 2. razred PANDA edukacije!

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.

Poveznice

Registracija
Korisničko ime:
Lozinka:

Zapamti meNe sjećaš se lozinke?

Registriraj se!

Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.