Uspješno dovršen 2. razred PANDA edukacije!
Autor Jelena Likić 31.8.2018. ( 813 pročitano ) Članci istog autora

Projekt PANDA (foto: Bioteka)

U razdoblju od 1. listopada 2017. do 31. kolovoza 2018. udruga Bioteka provela je projekt PANDA 2 – projektna nastava za darovitu djecu. Projekt predstavlja kombinaciju najbolje prakse stečene prošlogodišnjim radom na provođenju PANDA edukacije, zatim višegodišnjim radom novih uključenih partnera te novih znanstvenih i stručnih spoznaja u metodici rada s darovitom djecom.Tijekom školske godine 2017./2018. djeca su kroz projektnu i problemsku nastavu istraživali teme koje su bile podijeljene po modulima te se svaka tema obrađivala između četiri i osam tjedana, ovisno o procijenjenom vremenu i željama djece.

Projekt PANDA 2 (foto: Bioteka)

Tako su kroz modul nazvan „Hrana, poljoprivreda i zdravlje“ istraživali nutritivnu vrijednost različitih namirnica, prehrambene navike ljudi diljem svijeta te kroz izradu modela farma raspravljali i učili o održivom razvoju. Modul „Mikrobiologija“ donio je, među ostalim, istraživanja bakterija na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu, dok su se na modulu „Geologija, geofizika i klimatologija“ kroz različite slikovite aktivnosti obrađivali kontinenti, kako izgledaju tektonski poremećaji, Zemljina unutrašnjost itd.

Modul „Ponašanje, zaštita i dobrobit životinja“ doveo nam je u goste dr.sc. Irenu Petak, stručnjakinju za ponašanje životinja i njezinu kućnu ljubimicu. Na ovim radionicama djecu su naučila važna pravila o ponašanju sa životinjama koja su mogla odmah primijeniti u izravnom kontaktu sa psom. Zadnji modul, „Znanstvena pismenost i znanstveno – istraživački rad“, donio je cijelo šarenilo različitih istraživanja koja su djeca samostalno osmislila i provodila te naposljetku izradila plakat koji su onda prezentirali svojim vršnjacima u školi.

Projekt PANDA 2 (foto: Bioteka)

Ovaj projekt obuhvatio je i suradnje s volonterima, institucijama, udrugama, različitim suradnicima, a polaznici su imali prilike sudjelovati i na terenskim izletima u Hrvatski prirodoslovni muzej, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Reciklirano imanje Vukomerić, Dom za nezbrinute životinje Dumovec te terenski izlet u Maksimir gdje smo promatrali ptice.

Reakcije roditelja i djece te njihove evaluacije na kraju projekta, zaista su pokazale koliko su djeca oduševljena ovim projektom te koliko ovakvih istraživačkih sadržaja nedostaje djeci u njihovom formalnom obrazovanju. Vjerujemo kako smo ovim projektom doprinijeli odgoju i obrazovanju osnovnoškolce djece, podignuli razinu njihove znanstvene pismenosti, ukazali na primjenu znanosti u našem svakodnevnom životu te smo, vjerujemo, neke od njih, već sada potaknuli na karijere u prirodnim znanostima.

Hvala svima koji su sudjelovali u projektu, a posebno našim malim polaznicima i polaznicama koji su cijele godine vrijedno radili! 

Više o projektu možete doznati OVDJE.

 


Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti korisnica je financijske podrške Nacionalne  zaklade u području  izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018.

Objavu ovog članka omogućila je financijska podrška Nacionalne zaklade  za razvoj civilnoga društva. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost  autorice i nužno ne izražava stajalište Nacionalne zaklade.

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
17.9.2020. - Bioteka otvorila upise u novu sezonu STEM radionica!
08.10.2019. - Odabrano je 20 škola za sudjelovanje u projektu LORA!
17.9.2019. - Produljen je rok za prijavu škola za projekt LORA!
08.9.2019. - Poziv osnovnim školama za sudjelovanje u inventivnom projektu za obrazovanje
31.8.2018. - Uspješno dovršen 2. razred PANDA edukacije!

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.

Poveznice

Registracija
Korisničko ime:
Lozinka:

Zapamti meNe sjećaš se lozinke?

Registriraj se!

Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.