Započeo projekt "PANDA 2 - projektna nastava za darovitu djecu"
Autor Jelena Likić 01.11.2017. ( 642 pročitano ) Članci istog autora

Logo projekta PANDA (foto: Bioteka)PANDA – projektna nastava za darovitu djecu inovativni je projekt edukativnog karaktera kojime, u sinergiji partnera iz različitih sektora, provodimo aktivnosti i suvremene metode rada s darovitom djecom,  polaznicima 1. – 4. razreda osnovne škole.PANDA 2, kako mu samo ime govori, predstavlja nastavak prošlogodišnjeg projekta i svojevrstan 2. razred programa PANDA, budući da se radi o iznimno uspješnoj suradnji triju društvenih sektora (javni, privatni, civilni) kao odgovora na specifične potrebe darovite djece.

Projekt predstavlja kombinaciju najbolje prakse stečene prošlogodišnjim radom na provođenju PANDA edukacije, zatim višegodišnjim radom novih uključenih partnera te novih znanstvenih i stručnih spoznaja u metodici rada s darovitom djecom.

Projekt PANDA (foto: Bioteka)

Projekt se i ove godine metodološki oslanja na istraživačku i projektnu nastavu, koja obuhvaća aktualne teme i izazove svijeta u kojemu živimo. Kako daroviti učenici često pokazuju osobine zrelih i neovisnih istraživača u području izraženih interesa i talenata, to projektnu nastavu čini vrlo prikladnim izborom za njih iz niza razloga: imaju široke temelje znanja, brzo usvajaju nove informacije i vještine, istražuju dublju strukturu problema i skloni su konceptualnom učenju od najranije dobi.

Kroz projektnu nastavu polaznici uče pažljivo birati strategije koje im omogućavaju rješavanje problema, rade tempom koji im odgovara i timski rade s vršnjacima koji imaju slične sposobnosti i poglede na rješenje zadanog problema. 

Naši „pandaši“ tako uče kako rješavati probleme, prikupljati i interpretirati podatke, praktično ih iskoristiti te razvijati logičko i analitičko promišljanje. Sve ovo odvija se tijekom 11 mjeseci projektnih aktivnostiu okviru sljedećih tema: hrana, poljoprivreda i zdravlje, mikrobiologija, geologija, geofizika i klimatologija, ponašanje, zaštita i dobrobit životinja te znanstvena pismenost i samostalan znanstveno-istraživački rad (koji je podijeljen na znanstvenu komunikaciju i osmišljavanje, provedbu i prezentiranje vlastitog istraživanja ili projekta).

Projektnu nastavu upotpunit će i suradnja s volonterima i partnerima. Partneri projekta su zagrebačke osnovne škole Dragutina Tadijanovića i Grigora Viteza te Udruga Vjetar u leđa, dok su volonteri i suradnici predstavnici sljedećih institucija i udruga: Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, Udruge ProGEO-Hrvatska i Udruge BIOM.  Volonteri, osim rada i suradnje s djecom, imaju priliku polaziti i edukaciju vezanu za pristup i rad s darovitom djecom, a edukaciju ćemo provesti i s roditeljima korisnika projekta za koje će biti organizirana posebna predavanja na kojima ćemo upoznati posebitosti darovite djece i pedagoške metode koje mogu pomoći pri odgoju darovite djece.

Projekt je sufinanciran sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a odvija se u razdoblju od 1. listopada 2017. do 31. kolovoza 2018. godine.

 

 mali_rgb (1)

Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti korisnica je financijske podrške

Nacionalne  zaklade u području  izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u  školskoj godini 2017./2018.


Objavu ovog članka omogućila je financijska podrška Nacionalne zaklade  za razvoj civilnoga društva. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost  autorice i nužno ne izražava stajalište Nacionalne zaklade.

 

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
17.9.2020. - Bioteka otvorila upise u novu sezonu STEM radionica!
08.10.2019. - Odabrano je 20 škola za sudjelovanje u projektu LORA!
17.9.2019. - Produljen je rok za prijavu škola za projekt LORA!
08.9.2019. - Poziv osnovnim školama za sudjelovanje u inventivnom projektu za obrazovanje
31.8.2018. - Uspješno dovršen 2. razred PANDA edukacije!

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.

Poveznice

Registracija
Korisničko ime:
Lozinka:

Zapamti meNe sjećaš se lozinke?

Registriraj se!

Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.