Bioteka otvorila upise u novu sezonu STEM radionica!
Autor Kristina Duvnjak 17.9.2020. ( 222 pročitano ) Članci istog autora

STEM

Počela je nova školska godina! Koliko ona god izazovna i neizvjesna bila, nadamo se da ćemo je provesti u što mirnijem i sigurnijem okruženju. Kao i proteklih 9 godina, školsku godinu 2020./21. ponovno prate naizbježne Biotekine STEM radionice koje se ove godine odvijaju uz mnogo novosti! Doznajte više!Ako još niste upoznati s pojmom STEM-a ili se želite dodatno informirati, STEM edukacija obuhvaća učenje i povezivanje istovremeno četiri discipline (prirodne znanosti, informatika, inženjerstvo i matematika) dok se radi na rješenju jednog zadatka.

Dakle, STEM nije samo robotika ili programiranje, već djeca trebaju koristiti znanja iz više područja kako bi riješila neki izazov. S gotovo desetogodišnjim iskustvom na području STEM edukacije o STEM radionicama pisali smo u ovom članku.

Na Biotekinim STEM radionicama djeca samostalno izvode pokuse pri čemu ih potičemo i razvijamo njihova razmišljanja izvan okvira klasičnog načina obrazovanja. Općenito nam je jako važno razgovarati s djecom i poslušati njihova iskustva i priče, ali ih i potaknuti da uče kako kritički i analitički misliti, da razumiju procese (a ne štrebaju činjenice) i iskuse da strpljivim radom (koji ponekad stvarno nije lagan) mogu doći do uspješnih rezultata.

Obožavamo pitanja koja počinju sa „zašto" i „kako", a dječje ideje da se nešto napravi drugačije, uvijek su dobrodošle! Veselimo se s njima kad jedva čekaju otkriti rezultate, a gotovo je pravilo da žele ostati duže na radionicama jer imaju ideju što bi još mogli napraviti.

STEM radionice odvijaju se na mjesečnoj razini, a na radionice djeca mogu ići jedan ili više mjeseci ili pak tijekom cijele školske godine, ovisno o željama vašeg djeteta.


Djeca kroz STEM radionice:

- razvijaju vještine rješavanja složenih zadataka i izazove

- vježbaju strpljivost i preciznost pri radu, kritičko promišljanje i zaključivanje te će s vremenom razvijati proaktivan stav pri traženju rješenja

- vježbaju razmišljanje izvan okvira i razvijaju maštovitost

- upoznaju se sa znanstvenim radom (od pretpostavke do zaključka) koji je važan za sve poslove na području prirodnih ili društvenih znanosti

- razmišljaju i povezuju znanja kroz zabavne pokuse i radionice

- ne štrebaju činjenice, nego razumiju procese ili sustave

- slobodno izražavaju svoja mišljenja ili ideje

- timski rade s vršnjacima


Na STEM radionicama djeca će:

- napraviti više od 30 samostalno provedenih pokusa iz područja biologije (botanika, zoologija, antropologija, ekologija), kemije, zaštite okoliša, geologije i paleontologije, inženjerstva te će se upoznati s  robotikom, osnovama programiranja, održivog razvoja, gospodarenja otpadom itd.

- rukovati s različitim i raznolikim laboratorijskim priborom (epruvete, kapaljke, menzure, kemikalije, tarionici, Petrijeve posude, vage) mikroskopima, didaktičkim igrama, materijalima za uzorkovanje, mrežicama, terarijima, slikovnim rječnicima, LEGO edukativnim materijalima, različitim repromaterijalima, tabletima, računalima itd.

- naučiti izražavati svoje mišljenje, ideje te raditi u timu

- pronaći nove prijatelje :)Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -
Prethodni članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
17.9.2020. - Bioteka otvorila upise u novu sezonu STEM radionica!
08.10.2019. - Odabrano je 20 škola za sudjelovanje u projektu LORA!
17.9.2019. - Produljen je rok za prijavu škola za projekt LORA!
08.9.2019. - Poziv osnovnim školama za sudjelovanje u inventivnom projektu za obrazovanje
31.8.2018. - Uspješno dovršen 2. razred PANDA edukacije!

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.

Poveznice

Registracija
Korisničko ime:
Lozinka:

Zapamti meNe sjećaš se lozinke?

Registriraj se!

Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.