Kako presaditi biljku?
Autor Behija Salkić 26.11.2013. ( 32628 pročitano ) Članci istog autora

Hypoestes sp. (foto: Behija Salkić)Vrlo lako! Treba ti malo zemlje, prazna posuda za cvijeće i dobra volja! Na što sve trebaš paziti i kako pravilno presaditi biljku, otkrij u članku.

 

  

 

 

Kada je vrijeme za presađivanje?

Sobne biljke se trebaju redovno presađivati kako bi sretno i zdravo rasle te ukrašavale naš životni prostor. Različite vrste rastu različitom brzinom, ali obično je dobro presaditi biljku jednom godišnje ili jednom u dvije godine. Naime, unutar tog perioda biljka troši hranjive tvari iz zemlje u kojoj se nalazi i osim što raste u visinu, biljci raste i korijen.

 

 

Korijen izlazi iz posude kroz rupice za vodu (foto: Behija Salkić) 

Ponekad se može dogoditi da biljci njezina posuda postane ''tijesna''. Takav slučaj možeš vidjeti na slici iznad. Ovoj našoj biljci je postalo toliko tijesno da joj je korijenje počelo izlaziti van kroz rupice za vodu. Kada se tako nešto dogodi, to znači da joj hitno treba veća posuda.

 

Potreban materijal:

- biljka koju želiš presaditi

- zemlja (supstrat) za cvijeće

- 1 do 2 centimetra u promjeru veća posuda od one u kojoj se biljka nalazi

- voda

 

Na što treba paziti

Kada presađuješ biljku, uvijek pazi koju veličinu posude ćeš izabrati. Kao što možeš vidjeti na slici ispod, izabrala sam posudu koja je za 1 centimetar veća u odnosu na posudu u kojoj se biljka sada nalazi.

 Pravilan izbor posude za presađivanje (foto: Behija Salkić)


Ovo je važno, jer ukoliko biljku presadiš u puno veću posudu, osim što će malena biljka smiješno izgledati u ogromnoj posudi, njezin korijen će imati više mjesta i brže će rasti, dok bi ostatak biljke mogao sporije napredovati.

Ako imaš biljku koja dugo nije presađivana i korijen joj jako izlazi van iz posude ili je čak pukla posuda u kojoj se nalazi jer joj je toliko tijesno, onda možeš biljku presaditi i u malo veću posudu. Ali opet pazi da posuda ne bude prevelika.

 

A sada isprljaj ruke
 • Na dno prazne posude stavi toliko zemlje da rub posude u kojoj se biljka nalazi bude u ravnini s rubom nove posude u koju ćeš biljku presaditi. To možeš provijeriti tako da biljku staviš u novu posudu i vidiš do kuda joj dolazi rub stare posude. Ako je rub izvan nove posude, onda izvadi malo zemlje, ako je ispod, onda dodaj još malo zemlje.
 • Ako korijenje izlazi van kroz rupice za vodu, onda to korijenje počupaj da lakše izvadiš biljku iz stare posude.
 • Nježno primi biljku za dio stabljike koji je odmah uz zemlju i pazi da ju ne oštetiš. Ako presađuješ veliku biljku, zamoli nekoga da ti pomogne.
 • Kada biljku izvadiš iz stare posude, nemoj uznemiravati njezin korijen. Odnosno, nemoj vaditi zemlju između korijena nego sve skupa tako kako je izašlo iz stare posude samo stavi u novu. Ako joj diraš korijen, lako ga možeš oštetiti pa biljka mora uložiti dodatnu energiju kako bi se oporavila.

 

Dodavanje zemlje (foto: Behija Salkić) 

 

 

 • Biljku stavi u novu posudu točno na sredinu kao što vidiš na slici iznad i uz rubove polako dodaj zemlju.
 • Kada napuniš zemljom do vrha, onda zemlju malo utisni da ne ostane previše zraka unutar posude. Nemoj prejako stiskati zemlju, ali niti preslabo.
 • I za kraj - Ne zaboravi zaliti!

   

  Ne zaboravi zaliti! (foto: Behija Salkić) 

   

I to je to! Naravno, nemoj zaboraviti počistiti nered koji je vjerojatno nastao nakon rada sa zemljom.

 

 Presađena biljka (foto: Behija Salkić)

 

Par savjeta za kraj

CoolAko imaš kamenčiće bilo bi dobro staviti par komada na dno posude prije nego staviš zemlju. To je dobro za biljke jer se onda voda ne zadržava previše u posudici s biljkom.

Cool Kada kupuješ posudice za biljke, obvezno provjeri imaju li rupice na dnu. Ponekad neke posudice nemaju rupice pa ih treba naknadno probušiti. Rupice su važne zato da višak vode može otići iz teglice ako ju zalijevaš s gornje strane ili da biljka dobije vodu ako ju zaljevaš s donje strane.

Cool Ako želiš presaditi bodljikave biljke (sukulente), budi oprezan jer se možeš nabosti ili zamoli nekog starijeg da ti pomogne.

Ocjena: 9.00 (12 glasova) - Ocijeni vijest -
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
17.9.2020. - Bioteka otvorila upise u novu sezonu STEM radionica!
08.10.2019. - Odabrano je 20 škola za sudjelovanje u projektu LORA!
17.9.2019. - Produljen je rok za prijavu škola za projekt LORA!
08.9.2019. - Poziv osnovnim školama za sudjelovanje u inventivnom projektu za obrazovanje
31.8.2018. - Uspješno dovršen 2. razred PANDA edukacije!

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.

Poveznice

Registracija
Korisničko ime:
Lozinka:

Zapamti meNe sjećaš se lozinke?

Registriraj se!

Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.