Leteća azijska žaba
Autor Sandra Kolundžija 29.5.2012. ( 9947 pročitano ) Članci istog autora

Crtež Wallaceove leteće žabe (foto: Wikimedia)Prehrana: mesojed

Skupina: vodozemci

Duljina:  7-10 cm

Rasprostranjenost: jugoistočna Azija

Vjerojatno si vidjela/vidio  žabe koje plivaju, skaču i hvataju kukce, ali jesi li vidjela/vidio žabe koje lete? Azijske leteće žabe žive u bujnim tropskim džunglama jugoistočne Azije. Odlično su opremljene za hvatanje svoje omiljene hrane, letećih kukaca. Kada kraj njih prozuji zanimljivi kukac one skoče s grane i rašire svoje udove opremljene opnama između prstiju. Te opne, uz labave kožne nabore na bočnim dijelovima tijela,  hvataju zrak i služe kao padobran pa žabe sporije padaju. Tako bez problema mogu skočiti na drvo udaljeno i 25 metara! U zraku su toliko vješte da mogu raditi čak i zaokrete, a rijetko koji kukac im izmakne! Veliki ljepljivi jastučići na prstima pomažu im da nježno slete, bilo to na granu ili na tlo. Leteća azijska žaba (foto: Timlaman.com)

Wallaceova leteća žaba (Rhacophorus nigropalmatus) na grančici prekrivenoj lišajevima

(Izvor: S dopuštenjem Tima Lamana / Timlaman.com)

 

Postoji još vrsta letećih žaba, a ovu smaragdno zelenu žabu je lako prepoznati među njima: udovi su veliki i predimenzionirani, na bočnim dijelovima tijela jarko je žute boje, a od svojih letećih „rođaka“ razlikuje se po crnim mrljama na nožnim opnama.

S drveća silaze samo kako bi se parile i položile jaja. Često polažu jaja u ustajale blatnjave vode u kojima se također valjaju azijski nosorozi. Kao zaštitu za svoja jaja izrađuju pjenasta gnijezda od sluzi i vode koja pričvrste za biljke ili rubove bare, nakon čega se vraćaju životu u krošnji.

Ocjena: 7.00 (4 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.