Leptir sa staklenim krilima
Autor Sandra Kolund┼żija 29.5.2012. ( 4868 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Leptir prozirnih krila (foto: Flickr)Skupina: kukci

Na─Źin prehrane: biljojed

Duljina: promjer krila od 5.5 do 6.1 cm

Rasprostranjenost: Srednja Amerika

Sa svojim to─Źkicama, prugicama, apstraktnim mrljama i uzorcima te svim mogu─çim nijansama boja, leptiri se ljepotom mogu nadmetati s mnogim umjetni─Źkim djelima. Uzorci i boje nastaju lomom svjetla na gusto raspore─Ĺenim ljuskicama koje se prekrivaju poput crijepova po njegovim krilima.Jedna skupina leptira hrabro je odbacila ljuskice i pokazala svijetu svoja krhka prozirna krila. Jedva biste ih opazili da nema crvenkasto sme─Ĺeg ruba krila koji ga ─Źini vidljivim. Budu─çi da su gotovo potpuno prozirni, pozadina je vidljiva kroz krila te je teško razaznati samog leptira, bilo u letu, bilo kad miruju na biljkama. 

Znaš li? Ova vrsta se katkad hrani izmetom odre─Ĺenih ptica! Leptiri time dobivaju hranjive tvari koje im nedostaju.

U rano jutro leptiri posje─çuju cvije─çe i hrane se nektarom. Ali ne bilo kakvo cvije─çe, nego otrovno cvije─çe biljaka glavo─Źika i pohranjuju otrovne tvari iz biljke u svoja tkiva. Leptiri ne moraju biti smrtonosno otrovni – dovoljna je mala koli─Źina otrova da bi bili u┼żasnog okusa, te ─çe ve─çina grabe┼żljivaca obeshrabreno potra┼żiti nešto ukusnije za ru─Źak.

Dio tih otrova mu┼żjaci leptira koriste za stvaranje feromona, kemijskih signala kojima zavode mogu─çe partnerice. U vrijeme parenja mu┼żjaci se okupljaju u ve─çe grupe (20-30 mu┼żjaka razli─Źitih vrsta staklenih leptira) u sjenovitim kutcima šume i privla─Źe ┼żenke ispuštaju─çi feromone.

Leptir prozirnih krila (foto: Flickr)

Leptir prozirnih krila (Greta oto) na cvijetu


Nakon parenja pola┼żu jaja na otrovne biljke iz skupina pomo─çnica. Tako i njihove gusjenice, hrane─çi se liš─çem, postaju neukusne grabe┼żljivcima! Kad gusjenica ovog leptira prolazi kroz preobrazbu, stvori oko sebe kukuljicu metalik srebrne boje koja je kukastim nastavkom pri─Źvr─çena na list ili stabljiku. Gledaju─çi izdaleka, izgledaju kao velike kapljice vode ili ogledalca, zbog ─Źega se ovi leptiri u Kostarici nazivaju «espejitos», što zna─Źi mala ogledalca.

┼Żeliš li ovu temu dodatno istra┼żiti, klikni ovdje!Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka
Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica