Leptir sa staklenim krilima
Autor Sandra Kolundžija 29.5.2012. ( 9199 pročitano ) Članci istog autora

Leptir prozirnih krila (foto: Flickr)Skupina: kukci

Način prehrane: biljojed

Duljina: promjer krila od 5.5 do 6.1 cm

Rasprostranjenost: Srednja Amerika

Sa svojim točkicama, prugicama, apstraktnim mrljama i uzorcima te svim mogućim nijansama boja, leptiri se ljepotom mogu nadmetati s mnogim umjetničkim djelima. Uzorci i boje nastaju lomom svjetla na gusto raspoređenim ljuskicama koje se prekrivaju poput crijepova po njegovim krilima.Jedna skupina leptira hrabro je odbacila ljuskice i pokazala svijetu svoja krhka prozirna krila. Jedva biste ih opazili da nema crvenkasto smeđeg ruba krila koji ga čini vidljivim. Budući da su gotovo potpuno prozirni, pozadina je vidljiva kroz krila te je teško razaznati samog leptira, bilo u letu, bilo kad miruju na biljkama. 

Znaš li? Ova vrsta se katkad hrani izmetom određenih ptica! Leptiri time dobivaju hranjive tvari koje im nedostaju.

U rano jutro leptiri posjećuju cvijeće i hrane se nektarom. Ali ne bilo kakvo cvijeće, nego otrovno cvijeće biljaka glavočika i pohranjuju otrovne tvari iz biljke u svoja tkiva. Leptiri ne moraju biti smrtonosno otrovni – dovoljna je mala količina otrova da bi bili užasnog okusa, te će većina grabežljivaca obeshrabreno potražiti nešto ukusnije za ručak.

Dio tih otrova mužjaci leptira koriste za stvaranje feromona, kemijskih signala kojima zavode moguće partnerice. U vrijeme parenja mužjaci se okupljaju u veće grupe (20-30 mužjaka različitih vrsta staklenih leptira) u sjenovitim kutcima šume i privlače ženke ispuštajući feromone.

Leptir prozirnih krila (foto: Flickr)

Leptir prozirnih krila (Greta oto) na cvijetu


Nakon parenja polažu jaja na otrovne biljke iz skupina pomoćnica. Tako i njihove gusjenice, hraneći se lišćem, postaju neukusne grabežljivcima! Kad gusjenica ovog leptira prolazi kroz preobrazbu, stvori oko sebe kukuljicu metalik srebrne boje koja je kukastim nastavkom pričvrćena na list ili stabljiku. Gledajući izdaleka, izgledaju kao velike kapljice vode ili ogledalca, zbog čega se ovi leptiri u Kostarici nazivaju «espejitos», što znači mala ogledalca.

Želiš li ovu temu dodatno istražiti, klikni ovdje!Ocjena: 5.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.