Zviždeći trn
Autor Igor Franić 29.5.2012. ( 8551 pročitano ) Članci istog autora

Akacija u afričkoj savani (foto: Wikimedia)Znanstveno ime: Acacia drepanolobium

Rasprostranjenost: srednja i istočna Afrika

Obrana: tanini, trnje, mravi

  

Pošto se biljke ne mogu kretati, one moraju razviti opasno oružje kojim će odbiti one koji ju se usude napasti. Krenimo u prostrane savane Afrike i možda naiđemo na stablo koje se, kako bi zaštitilo svoje dragocijeno lišće, mora braniti od raznih napasnika.Akacija raste u prostranim savanama Afrike gdje nema puno biljaka te je uvijek u opasnosti da bude pojedena. Ona zbog toga ima razne obrane. Zamislimo jednu žirafu koja lagano šeta savanom u potrazi za hranom. Odjednom uoči stablo akacije i pomisli kako je našla savršen obrok. Ali akacija se može braniti! Njena prva obrana je veliko, dugačko trnje kojim može zaštititi svoje mekano i slasno lišće od većine sisavaca koji bi ga željeli pojesti. Ipak, žirafa ima odgovor na ovu obranu. Njena je koža debela, a ima i dugačak jezik kojim može obrstiti grane akacije.

Karta rasprostranjenja (foto: Wikimedia)

Rasprostranjenost akacije (Acacia drepanolobium


„Što sad?“ - pomisli akacija. Ima ona još skrivenog oružja. U njenim listovima nalaze se spojevi koje nazivamo tanini. Oni lišću daju jako gorak okus, što odbija većinu životinja. Ali ne i žirafu! Ona u ustima ima slinu koja poništava gorčinu tanina pa je njoj lišće akacije još uvijek jako slasno.

„Hoću li se ikad riješiti ove dosadne žirafe“? – ponovo se upita akacija. Mravlja nastamba na bazi trna (foto: EOL)I baš kada se činilo da je sve gotovo i da je žirafa pobijedila, akacija poseže za svojim tajnim oružjem. Ona poziva svoju „mravlju vojsku“. Naime, na početku svakog trna nalazi se šupljikavo zadebljanje veličine poveće bobice grožđa (fotografija lijevo). U ovim se zadebljanjima nalazi prava vojska ljutih mrava koji na prvi znak opasnosti izlaze iz svojih domova i žestoko napadaju bilo koga čija je namjera oštetiti drvo akacije. Plaća se ovim mravima isplaćuje redovito u obliku slasnoga nektara, a osim toga akacija im daje i hotelski smještaj na svojim granama. Sve što mravi trebaju učiniti je braniti svoj dom. Mravi ulaze u usta i nos žirafe te ljutito grizu gdje god stignu. Napokon, žirafa zaključuje da nekoliko listova akacije nije vrijedno tolikog truda.

Ako sada pogledate na vrh teksta i upitate se zašto ovaj naslov, vrijeme je za objašnjenje. Kada vjetar prohuja savanom, on ulazi na glavni ulaz mravlje nastambe i time stvara zviždeći zvuk. Lokalno je stanovništvo zbog toga ovo stablo prozvalo – ZVIŽDEĆI TRN

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Tagovi: akacija  
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.