Upoznaj najveći cvijet i najveći cvat na svijetu!
Autor Bioteka.hr 25.3.2015. ( 21600 pročitano ) Članci istog autora

foto: flickr.comU ovo doba godine, kada tople sunčeve zrake sve češće probijaju kroz meke, prozračne oblake i zagrijavaju svijet oko nas, priroda se počinje buditi iz zimskog sna. Polako stiže proljeće. Što vam prvo padne na pamet kad kažete PROLJEĆE? Hmmm... možda leptir, sunce, pčela, visibabe? Meni uvijek prva pomisao bude CVIJEĆE, tisuće različitih cvjetića svih oblika, boja, šara i mirisa. A jeste li ikada pokušali zamisliti najveći cvijet na svijetu? Ja jesam, ali najveći cvjetovi na svijetu veći su nego što sam ih mogla i zamisliti, toliko veliki da ne stanu u glavu!Za Bioteka.hr piše: Jelena Jakupić

Možda gledate Pokemone ili ste ih davno gledali te znate slatkicu pod imenom Vileplume, a inspiracija za njezin lik potječe od pravog cvijeta poznatog kao raflezija (Rafflesia arnoldii). Golem je i neobičan cvijet koji se sakriva u prašumama jugoistočne Azije, a može narasti do 1 metra u širinu (velik poput kamionske gume) i težiti do čak 11 kilograma. Prilično impresivno za jedan cvijet, zar ne? Osim što je posebna po svojoj veličini i zasigurno je nikada nećete naći u buketu, raflezija je parazitska biljka koja raste na korijenu tropskih biljaka iz porodice lozica (Viticaceae). U početku je sasvim „malena“, veličine kupusa. Kada se rascvjeta, otvori svojih 5 latica i postane pravi div. Ona nije poput većine cvjetova jer nema stabiljku, korijen ni listove, a njezin miris doslovno „obara s nogu“. Zbog izrazito neugodnog mirisa po trulom mesu, cvijet raflezije najčešće privlači muhe koje se hrane strvinom. Ukoliko je u blizini muškog cvijeta smješten ženski cvijet, kukci prenose pelud te dolazi do oprašivanja. Razvija se plod sa sjemenkama koje će životinje prenijeti na neko novo mjesto i narast će novi cvijet raflezije. Nažalost, cvate samo nekoliko dana u godini i vrlo brzo počinje trunuti, a na kraju ostaje samo crna sluzava masa, nešto poput trulog kupusa. Tamo gdje raste, cvijet smatraju pravom poslasticom pa nije neobično naći ga na tanjuru.

foto: flickr.com

Slika 1. Raflezija

Još jedna „čudovišna“ biljka s divovskim cvatom je titan arum (Amorphophallus titanum). Njegov cvat može biti visok do 3 metra! Spada u porodicu biljaka pod imenom kozlaci (Araceae). Raste u prašumama jugoistočne Azije, točnije na otoku Sumatra, baš kao i raflezija. Još jedna zajednička osobina raflezije i titan aruma je neugodan miris po trulom mesu. Ne preostaje nam ništa drugo nego da se zapitamo: „Što je to u prašumama Sumatre da tamo rastu najveći i najsmrdljiviji cvjetovi i cvatovi na svijetu?“. Možda ste primjetili da kada pričam o titan arumu ne govorim o cvijetu, već o cvatu. Razlog tome je da to nije samo jedan cvijet, već ga čini mnogo cvjetova koji su smješteni na zajedničkoj stabljici. Postoji jedan krug muških cvjetova i jedan krug ženskih cvjetova na istoj stabljici koju zovemo spadiks. Oko spadiksa se nalazi ovoj poput velike latice, ali to je zapravo lažna latica koju zovemo spata. Naizgled neobičan cvijet titan aruma zapravo je lažan cvijet koji u unutrašnjosti sakriva stotine cvjetića.

foto: flickr.com

Slika 2. Titan arum

Nadam se da sada možete zamisliti najveći cvijet i najveći cvat na svijetu! Tko zna, možda ih jednog dana vidite i uživo, osjetite njihov neugodan miris i sami uvidite zašto su dobili titulu najvećih i najsmrdljivih cvjetova na svijetu. 

Izvori:

http://en.wikipedia.org/wiki/Rafflesia
http://en.wikipedia.org/wiki/Rafflesia_arnoldii
http://www.kew.org/science-conservati ... hallus-titanum-titan-arum
http://www.kew.org/science-conservati ... ia-arnoldii-corpse-flower
http://en.wikipedia.org/wiki/Amorphophallus_titanum
http://www.usbg.gov/return-titan

Ocjena: 10.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.