Jantar – mala vremenska kapsula
Autor Bioteka.hr 29.6.2015. ( 6020 pročitano ) Članci istog autora

foto: flickr.comU početku svog nastanka, prije 300 milijuna godina, jantar nije bio ništa više nego obična smola koju su izlučivale kopnene biljke (četinjače) iz rodova Prunus i Picea na mjestu pukotine ili ozljede na kori drveta. Smola je ljepljiva i gusta, a njena zadaća je zacjeljivanje ozljede i zaštita drva od infekcija i bolesti. Na zraku smola se kruti, pada na tlo i uklapa se u sediment u kojemu se odvijaju kemijski procesi 2-10 milijuna godina, sve dok „ružno pače“ (smola) ne postane  „labud“ - JANTAR! Dok je smola još tekuća može zarobiti razne kukce ili biljke, čineći tako malene vremenske kapsule! Baš poput kinder jajeta s iznenađenjem, jantar čuva različite tajne i bića iz prošlosti koji svjedoče o evoluciji živog svijeta na Zemlji.Za Bioteka.hr piše: Jelena Jakupić

Do sada najstariji nalaz mrava sačuvan je u jantaru. Pretpostavlja se da je uhvaćen prije 92 milijuna godina i dokaz je da su mravi već tada živjeli na Zemlji! Osim ovog nalaza, pronađeno je još fosilnih nalaza mrava u jantaru, i to iz različitih rodova, što dokazuje da je u to doba porodica mrava prošla kroz određeni dio evolucije, čime se procjenjuje pojava prvih mrava na Zemlji prije 130 milijuna godina.

foto: flickr.com

Prije 100 milijuna godina mužjak ose uhvatio se u mrežu pauka. Kako to obično biva, pauk se spremao napasti osu i pojesti je, kada je sa drveta pala smola i zarobila ih oboje – pauk nikada nije pojeo svoj ručak, a osa nikada nije pojedena! Ovaj fosil je jedinstven i do sada nije pronađeno ništa slično, a ujedno je i najstariji dokaz socijalnog ponašanja kod pauka.

foto: flickr.com

Da nisu samo životinje uklopljene u jantar dokazuju brojni fosili biljaka od kojih jedan čuva sjemenku staru 25-40 milijuna godina.

Nedavno otkriven 100 milijuna godina star komad jantara čuva najstariji dokaz seksualne reprodukcije (biološki proces pri kojem spajanjem muške i ženske gamete roditeljskih jedinki nastaju potomci) kod biljaka kritosjemenjača. Nakupina od 18 sitnih cvjetića ostala je zarobljena unutar smole, a jedan od cvjetića je upravo bio u procesu stvaranja sjemenke. Ovaj savršeno očuvan prizor iz života jedne izumrle biljne vrste pripada periodu srednje Krede kada su kritosjemenjače počele zauvijek mijenjati lice Zemlje. Fosil dolazi iz perioda kada su još uvijek imale relativno malene cvjetove.

Još jedan jedinstven primjer fosila u jantaru je 40 milijuna godina stara biljka mesožderka s područja Rusije! Zarobljeni su njeni listići s odlično vidljivim ljepljivim izbojcima (tentakulima) kojima lovi svoj plijen – insekte. Pretpostavlja se da je u rodu s današnjom biljkom mesožderkom (Roridula) s područja južne Afrike, čime se otkriva kako je u prošlosti živjela na puno većem prostoru nego što se mislilo.

foto: flickr.com

Jantar je puno više od materijala za izradu nakita. Ta magična, lijepa i neobična tvar, još čudnovatijeg postanka, ima snažnu sposobnost uhvatiti trenutak i zamrznuti ga nepromijenjenog za sva vremena. I nakon milijuna i milijuna godina polako nam otkriva djelove priče o  razvoju života na Zemlji.

Izvori:

http://www.livescience.com/23796-spider-attack-found-in-amber.html

http://the-earth-story.com/post/99276 ... -is-fossilised-tree-resin

http://news.nationalgeographic.com/ne ... amber-cretaceous-science/

http://www.dailymail.co.uk/sciencetec ... ctly-preserved-amber.html

Ocjena: 10.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.