Završen natječaj Mali ekolozi - pobijedila OŠ Gola!
Autor Kristina Duvnjak 03.7.2015. ( 3023 pročitano ) Članci istog autora

Mali ekoloziZavršen je natječaj „Mali ekolozi-velike nagrade“ u kojem je pobijedio kombinirani odjel 1. i 2. razreda područne škole Gotalovo Osnovne škole Gola. U ovom ekološkom natječaju udruge Bioteka i trgovačkog lanca Emmezeta sudjelovalo je 137 razreda iz osnovnih škola s područja cijele Hrvatske, a bilo je uključeno više od 2500 djece!

Cilj natječaja bio je osmisliti i provesti projekt vezan uz zaštitu okoliša i prirode, a mladi Gotalovčani (Koprivnica) pobijedili su projektom „Bicikliramo mi u obitelji svi!“. Učenici triju najboljih projekata dobili su vrijedne nagrade  – notebooke,  tablet računala i poklon bonove. Bila je ovo druga godina projekta Mali ekolozi.


Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti i trgovački lanac Emmezeta i ove su školske godine kao i 2013./2014. organizirali  veliki nagradni natječaj „Mali ekolozi-velike nagrade“ za sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj. Potaknuti iznimnim uspjehom prvog natječaja u kojem je sudjelovalo više od 5.000 osnovnoškolaca, natječaj je pokrenut i ove školske godine. Natječaj je raspisan početkom školske godine, a prijavilo se 137 razrednih odjeljenja s isto toliko projekata. Provedbe projekata započele su u listopadu 2014. i trajale su sve do svibnja 2015.


Projekti su bili zaista kvalitetno pripremljeni i odrađeni, ali i vrlo maštoviti i opsežni. Tako su se organizirale veće i manje akcije čišćenja divljih odlagališta, uređivanja fasada i dvorišta škola, brojne škole dobile su povrtnjake i cvjetnjake, proučavala su se rode, ispitivala kvaliteta domaćeg mlijeka, istraživalo se koliko buke stvaraju kućanski aparati ili koliko je kvalitetna rasvjeta na našim ulicama. Tu su još i organiziranje različitih izložbi, predstava, priredbi, proizvodnja različitih eko proizvoda, anketiranje, edukacija i uključivanje mještana i medija čime su se utjecaji ovih projekata proširili puno dalje od školskih zgrada.


Od 137 prijava, odabrano je 11 finalista među kojima je stručno povjerenstvo imalo zaista težak zadatak odabrati tri pobjednička projekta. Tri najbolja projekta su:  „Bicikliramo mi u obitelji svi“ područne škole Gotalovo Osnovne škole Gola,  „Čudesni svijet ptica“ područne škole Završje Osnovne škole Podrute i „Kamo s EE otpadom?“ OŠ Gripe iz Splita.


PRVA NAGRADA


Cilj prvoplasiranog projekta „Bickliramo mi u obitelji svi“ kombiniranog 1. i 2. razreda područne škole Gotalovo OŠ Gola bio je potaknuti što više ljudi na vožnju biciklom i osvijestiti ljude kako vožnja biciklom unapređuju zdravlje i biciklista i sugrađana jer doprinosi čistoći zraka. Nabavljeni su ciklokompjuteri (zamolbom od općine) te je organizirano natjecanje u kojem pobjeđuje obitelj koja prijeđe najviše kilometara biciklom u roku od mjesec dana.


Dodjela nagrada (Foto: Emmezeta)

Svih 95 sudionika projekta moralo je donijeti svoj ciklokompjuter u škole kako bi se zapisali njihovi serijski brojevi nakon čega je natjecanje moglo započeti.

Svi sudionici projekta odvozili su u mjesec dana 19.498,68 km što bi značilo da su svi zajedno biciklima stigli do Australije, a pobjednička je obitelj na 4 bicikla odvozila 2270,65 km (općina Gola podržala je projekt s 5.000,00 kn čime su oni kupili sportski bicikl za pobjedničku obitelj).

Osim toga, razred  je pod vodstovom učiteljice razredne nastave Violete Pranjić raspisao i natječaje za učenike nižih razreda za najljepši pisani sastavak na temu “Gradski i seoski bicikl”. Ostvarena je i suradnja s Old timer klubom Biciklin Koprivnica, zasađeno je cvijeće ispred škole i u parku ispred škole postavljen je zaštitni znak projekta: žuti bicikl. Projekt je završen velikom biciklijadom svih sudionika projekta i podjelom nagrada najboljima.


DRUGA NAGRADA


Drugooplasirani projekt „Čudesan svijet ptica“ 6. razreda OŠ Podrute pod vodstom učiteljice prirode, biologije i kemije Janje Maltar bio je educirati učenike, roditelje i ostale mještane o ugroženosti ptica te strategijama njihove zaštite. Učenici su izradili različite vrste hranilica za ptice, postavili ih u školsko dvorište te mjesec dana pratili koje vrste ptica dolaze na koje hranilice pri čemu su pratili imaju li temperatura, tlak zraka, padaline i brzina vjetra utjecaj na dolazak ptica. Zabilježene su 42 vrste ptica, među kojima se čestim posjetima ističe velika sjenica sa svojih 977 dolazaka na hranilice. Najpopularnije hranilice pokazale su se one s  lojem, kikirikijem i suncokretom što je bilo za očekivati jer je masna hrana vrijedan izvor energije za ptice. Najčešće ptice na hranilištu su: velika sjenica, plavetna sjenica, crnoglava sjenica i vrapci. Također je zaključeno da je nižom temperaturom broj dolazaka ptica  veći pa je i potrošnja hrane veća. Tijekom vjetrovitih dana dolazilo je manje ptica. Ne postoji značajnija ovisnost tlaka o dolasku ptica na hranilište. Također, provedene su ankete o informiranosti učenika o pticama te je zabilježena 30% bolja informiranost o pticama nakon provedbe projekta.


TREĆA NAGRADA


Trećeplasirani projekt „Kamo s EE - otpadom?“  6. a razreda OŠ Gripe iz Splita bavio se problematikom pravilnog zbrinjavanja otpada usmjeravajući se posebno na električni otpad.  U suradnji s učenicima i učiteljima iz svoje, ali i susjedne škole razred je uspio skupiti 470 kg otpada, uglavnom različitih kućanskih aparata. Izrađeni su i informativni plakati, letci, prezentacija te su također provedene ankete prije i poslije projekta koje su pokazale, slično kao i u prethodnom projektu, 28% bolju informiranost o EE- otpadu nakon provedbe projekta.  Projekt je proveden pod mentorstvom je prof. biologije i kemije Marite Maleš.

                          

Fotogaleriju pobjedničkih projekata možete pogledati ovdje.


Čestitke pobjednicima, ali i svima na projektima i hvala vam na sudjelovanju u ovom nagradnom natječaju te se nadamo da ćete se uključiti i sljedeće godine!

Ocjena: 7.00 (4 glasova) - Ocijeni vijest -
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
17.9.2020. - Bioteka otvorila upise u novu sezonu STEM radionica!
08.10.2019. - Odabrano je 20 škola za sudjelovanje u projektu LORA!
17.9.2019. - Produljen je rok za prijavu škola za projekt LORA!
08.9.2019. - Poziv osnovnim školama za sudjelovanje u inventivnom projektu za obrazovanje
31.8.2018. - Uspješno dovršen 2. razred PANDA edukacije!

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.

Poveznice

Registracija
Korisničko ime:
Lozinka:

Zapamti meNe sjećaš se lozinke?

Registriraj se!

Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.