Čestitamo pobjednicima treće sezone Malih ekologa!
Autor Kristina Duvnjak 21.9.2016. ( 5529 pročitano ) Članci istog autora

Mali ekoloziNakon duge godine, stotina kreativnih prijava, vaših video uradaka i prekrasnih fotografija koje ste nam poslali, došao je dugo očekivani tren!

PROGLAŠENJE POBJEDNIKA!Podsjetimo, udruga Bioteka u suradnji s trgovačkim lancem Emmezeta već treću godinu zaredom organizira nagradni natječaj "Mali ekolozi - velike nagrade!" za sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj.

U prve dvije godine natječaja, sudjelovala su 389 razredna odjeljenja osnovnih škola. Zadatak nagradnog natječaja „Mali ekolozi – velike nagrade!“bio je osmisliti novi projekt vezan uz zaštitu okoliša i prirode u školi i/ili sredini u kojoj se nalaze. Naravno, učitelji i profesori mogli su malo pomoći, ali školarci su trebali većinu posla obaviti sami. Prvi krug natječaja, čije prijave su trebale stići do 31. siječnja 2016. obuhvaćao je razradu ideje eko-projekta kojeg se želi provesti.

Povjerenstvo

Tročlano povjerenstvo: K. Duvnjak, B. Jokić i S.Školnik izabrali su pobjednike


Ove godine, projekte ideje trebalo je prijaviti putem službene internetske stranice nagradnog natječaja, http://www.mali-ekolozi.hr, a za daljnju provedbu odabrano je 248 prijava iz osnovnih škola diljem Lijepe Naše od kojih je njih 17 ušlo u zadnji krug natjecanja. Procjenjujemo kako se u natječaj do sada uključilo više od 10.000 osnovnoškolske djece!

Konkurencija je bila jaka, a najbolji projekte odlučilo je točlano povjerenstvo u sastavu: Slobodan Školnik, predsjednik uprave Emmezeta, dr. sc. Boris Jokić, znanstveni suradnik u Centru za istraživanje i razvoj obrazovanja pri Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu i Kristina Duvnjak, izvršna direktorica Udruge Bioteka.

LAPTOPI ZA SVE!!!

Tri najbolja projekta čiji razredi će biti nagrađeni s notebook računalima za svakog učenika, učenicu i mentora/icu su:

 

„Može li naš starac Ginko spavati?“, 5.c razreda iz OŠ Vladimir Nazora, Daruvar

„Evo, velike svite, ča bi od škovaca učinilo dite!“, 2.c razreda OŠ Spinut, Split

„Vjeverice, naše prijateljice“, 4.a razreda iz OŠ Kneževi Vinogradi, Kneževi Vinogradi


Tročlano povjerenstvo, između 17 najbolje evaluiranih projekata, izdvojilo je ova tri projekta kao najbolja zbog velikog broja smislenih aktivnosti koje su djeca provela, implementacije teme kroz različite nastavne predmete, originalnih prezentacija projekata javnosti te mnoštva uključenih suradnika!  Čestitamo pobjednicima!  

_ _ _ 


Krajem 2016. godine, nagrade su dodjeljenje najboljim projektima, a detalje o pobjedničkim projektima donosimo u nastavku.

 

Može li naš starac Ginko spavati?“, 5. razreda OŠ Vladimira Nazora iz Daruvara

Cilj i svrha ovog projekta 5.c razreda pod vodstvom metorice Tihane Petković bio je informirati učenike i lokalnu zajednicu o problemu štetnog učinka svjetlosti općenito, a osobito na stablo Ginka – spomenika prirodne baštine te pronaći način kako smanjiti štetan utjecaj svjetlosti. Tako su postavili informativne plakate u pet osnovnih i srednjih škola u svojoj okolici, gradskoj upravi Daruvara, turističkoj zajednici, knjižnici i čitaonici te su održali prezentaciju o projektu tijekom školske priredbe. Istražili su utjecaj svjetlosti kojim je osvjetljen dvorac grofa Jankovića na zašićeni spomenik prirode - Ginko biloba. S ovim problemom učenici su upoznali i gradonačelnika te su izradili 16 „ginkokaza“ koji svojom lepezom pokazuju u smjeru Ginka, kako bi spomenik bio bolje označen i istraknut. Kao rezultat projekta, promijenjen je položaj reflektora tako da se svjetlost manje raspršuje prema stablu te okolišu, općenito. Čestitamo!

ginko

5.a razred iz 0Š Vladimira Nazora iz Daruvara sa svojim vrijednim nagradama!„Vjeverice, naše prijateljice“, 4.a razreda OŠ Kneževi Vinogradi

Četvrti razred škole u Kneževim Vinogradima, odlučili su se, zajedno sa svojom mentoricom Dunjom Kufner, zaštiti stanište crvenih i sivih vjeverice koje se nalaze u njihovom školskom parku. Tako su izradili plakate o ekologiji vjeverica, posadili 20 grmova lijeske, izradili 10 kućica za vjeverice i redovito ih hranili, postavljene su stolovi i stolice u parku, uredili cvjetnjak, izradili i obojili čeku, postavili četiri info pulta u školskom parku, napravi šljunčanu stazu, postavili znakove upozorenja te prezentiralu projekt u danima škole medijima. Briga o vjevericama nastavljena je i nakon završetka projekta. Čestitamo!


vjeverice

4.a razred s ravnateljem Ivicom Prgometom, učiteljicom Dunjom Kufner i

predstavnicima Bioteke i Emmezete„Evo veliki svite, ča bi od škovaca učinilo dite 2.c razreda“, OŠ Spinut iz Splita

Mali Splićani s mentoricom Dijanom Dvornik osmislili su projekt u kojem je velik broj aktivnosti bio vezan za kreativnu primjenu otpadnih materijala i općenito, cilj im je bio utjecati na svijest vršnjaka i odraslih o pravilnom zbrinjavanju otpada. Učenici su proveli anketu među građanima Splita kako bi saznali u kojoj mjeri i koji otpad njihovi građani razvrstavaju. Izveli su i prvi dječji eko performans uoči Noći muzeja u središtu grada, kako bi upozorili građane na ekološka onečišćenja koja prijete njihovom gradu. Istraživali su kako najbolje riješiti problem otpada, izradili su brojne likovne radove, pjesnički osmislili eko-rap stihove, odvajali su plastičan otpad, izradili letke, osmislili pravilnik eko statuta, pobrinili se za donaciju spremika za otpad, uključili roditelje pri skupljanju potrebnog materijala te napravili prezentaciju projekata za medije. Surađivali su s lokalnim udrugama, sugrađanima, tvrtkama, sve u svrhu što učinkovitijeg širenja svijesti o pravilnom zbrinjavanju otpada. Čestitamo!


splicani

Veliku pozornost privukli su Splićani sa svojim projektom


Sljedeći nagradni natječaj očekuje se tijekom jeseni 2017. te vas pozivamo da se uključite, a u međuvremenu pogledajte fotogaleriju pobjedničkih projekata ovdje.

 


Članak je dopunjen s podacima o dodjeli nagrada i detaljima pobjedničkih projekata

22. veljače 2017.Ocjena: 6.00 (19 glasova) - Ocijeni vijest -
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
17.9.2020. - Bioteka otvorila upise u novu sezonu STEM radionica!
08.10.2019. - Odabrano je 20 škola za sudjelovanje u projektu LORA!
17.9.2019. - Produljen je rok za prijavu škola za projekt LORA!
08.9.2019. - Poziv osnovnim školama za sudjelovanje u inventivnom projektu za obrazovanje
31.8.2018. - Uspješno dovršen 2. razred PANDA edukacije!

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.

Poveznice

Registracija
Korisničko ime:
Lozinka:

Zapamti meNe sjećaš se lozinke?

Registriraj se!

Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.