Otključali smo tajne živog svijeta u Zadru!
Autor Kristina Duvnjak 06.9.2016. ( 738 pročitano ) Članci istog autora

Zadar2Udruga Bioteka je u sklopu projekta „Ključ za život – morska priča u Zadru“ 26. i 27. kolovoza posjetila Zadar. Na plaži Puntamika, u dva dana oko 50 djece trčkaralo je po stijenama upoznajući živi svijet plićaka koji gotovo svakodnevno posjećuju. Što smo sve vidjeli, pročitajte u nastavku.Znatiželjni Zadrani su došli spremni, u terenskoj odjeći i obući,te nakon kratkog upoznavanja brzo zasukali rukave i krenuli u pravu biološku avanturu. Iako svakodnevno provode vrijeme na plaži, nisu ni sami bili svjesni koliko zapravo života tamo postoji. Uz pomoć naših edukatora upoznali su život plićaka, od algi na morskom dnu do raka šuše koji trčkara od jedne do druge rupe u stijenama.

Zadar3

Naš mali teren započeli smo po pravilima: prvo smo upoznali stanište na kojem se nalazimo. Zona prskanja valova i plime i oseke nikako nije idealno mjesto za život. Jako sunce, valovi i jako malo hrane predstavljaju prave izazove za svijet malih životinja algi i biljaka koje tamo rastu. Opisali smo dobre i loše strane staništa i krenuli na drugi dio terena, u lov.

Uz pomoć mrežica i čašica za uzorke cilj nam je bio skupiti što više različitih organizama koje žive u plićaku i na stijenama. Tenisice i japanke su se brzo ostavile po strani, nogavice su se podigle i krenuo je lov po plićaku, dok je more bilo stvoreno za kupanje. Uskoro su se kadice za uzorke počele puniti različitim bićima, puževima ogrcima, rakovima, kozicama i priljepcima. Nakon vrlo uspješnog skupljanja malo smo odmorili uz sendviče, sokove i  priču o terenu koji smo upravo odradili.

Ugodno smo se smjestili na dekice pod borovima i krenuli dalje. Nakon terena, kao i uvijek, ulov smo morali determinirati. Uhvatili smo se naših ključeva za determinaciju i protokola i odredili vrste koje smo ulovili. Naučili smo koji su karakteristični dijelovi tijela naših životinja koje im omogućuju preživljavanje na opasnim stijenama. Za kraj smo i odigrali igru u kojoj smo spajali fotografije riba sa staništem u kojem žive i raspravljali o njihovim prilagodbama. Učenici su bili jako zadovoljni radionicama, veselo su roditeljima prenosili što su sve naučili i vidjeli te su nas pozdravili uz obećanje da se vidimo i sljedeći put kad nas put nanese u Zadar.

Grb grada Zadra

Projekt “Ključ za život – morska priča u Zadru“  proveden je uz financijsku podršku Grada 

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
17.9.2020. - Bioteka otvorila upise u novu sezonu STEM radionica!
08.10.2019. - Odabrano je 20 škola za sudjelovanje u projektu LORA!
17.9.2019. - Produljen je rok za prijavu škola za projekt LORA!
08.9.2019. - Poziv osnovnim školama za sudjelovanje u inventivnom projektu za obrazovanje
31.8.2018. - Uspješno dovršen 2. razred PANDA edukacije!

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.

Poveznice

Registracija
Korisničko ime:
Lozinka:

Zapamti meNe sjećaš se lozinke?

Registriraj se!

Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.