Ornitološki kamp Učka
Autor Matea Jarak 14.2.2017. ( 1139 pročitano ) Članci istog autora

Prstenovanje ptica (flickr.com)Na osunčanim padinama južnog dijela Parka prirode Učka, među čistinama i šumarcima, nalazi se Rovozna, najveća trajna lokva na području Parka. Rovozna služi kao važan izvor vode za ptice i druge životinje koje žive u blizini, pa tako čitave godine obiluje životinjskim svijetom. Ipak, okolica lokve je posebno živa za vrijeme jesenske selidbe ptica, kada različite vrste na putu za toplije krajeve ondje pronalaze vodu, hranu i utočište.Upravo je tamo Udruga BIOM u suradnji s Javnom ustanovom PP Učka već 14. godinu za redom održala ornitološki kamp. "Kamp na Učki jedan je od naših najstarijih projekata, kojem je cilj prije svega praćenje jesenske selidbe ptica, ali i edukacija zainteresiranih posjetitelja o pticama i njihovim staništima te ostalim biljnim i životinjskim vrstama", kažu u udruzi Biom.

Kamp se svake godine održava u trajanju od pedesetak dana u razdoblju od sredine kolovoza do početka listopada te u tom periodu pomoću 14 ornitoloških mreža biolozi hvataju i prstenuju ptice. Uhvaćenim jedinkama se određuje vrsta, spol i starost, prstenuje ih se, mjeri i u najkraćem mogućem vremenu neozlijeđene pušta na slobodu. Prilikom prstenovanja se ne koristi zvukovni vab niti se na bilo koji drugi način privlače ptice.

Kamp Učka 2016.  
50 dana 2860 prstenovanih ptica  6 prstenovača 73 volontera i posjetitelja
Tijekom održavanja kampa ove su godine ornitolozi prstenovali ukupno 2860 ptica, pripadnica 47 različitih vrsta, što je ujedno bila druga po redu godina s najvećim brojem ulovljenih jedinki. Zabilježena je i nešto ranija selidba crvendaća, redovito najbrojnije prstenovane vrste, koja je ove godine prstenovana u rekordnom broju – čak 1556 jedinki!
Udruga Bioteka posjetila je krajem rujna BIOM-ovce na Učki u sklopu projekta „Mint Exchange“ kada smo tamo poveli skupinu srednjoškolaca iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Hrvatske. Bioteka, udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti, jedan je od projektnih partnera koji sudjeluju u ovoj razmjeni učenika i učitelja, a ujedno i domaćin ovogodišnjeg programa učenja prirodnih znanosti na otvorenom u sklopu kojeg su proveli dan na Učki.
U  prilogu možete pročitati cijelu brošuru naših kolega iz Udruge BIOM koja će vas možda potaknuti da se i sami prijavite sljedeće godine!

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
17.9.2020. - Bioteka otvorila upise u novu sezonu STEM radionica!
08.10.2019. - Odabrano je 20 škola za sudjelovanje u projektu LORA!
17.9.2019. - Produljen je rok za prijavu škola za projekt LORA!
08.9.2019. - Poziv osnovnim školama za sudjelovanje u inventivnom projektu za obrazovanje
31.8.2018. - Uspješno dovršen 2. razred PANDA edukacije!

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.

Poveznice

Registracija
Korisničko ime:
Lozinka:

Zapamti meNe sjećaš se lozinke?

Registriraj se!

Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.