Zmije frizbiji
Autor Sandra Kolundžija 29.5.2012. ( 4922 pročitano ) Članci istog autora

Leteća zmija (foto: EOL)Skupina: gmazovi

Prehrana: mesojed

Duljina: 0.6 - 1.2 m

Rasprostranjenost:  Indija, Šri Lanka,  jugoistočna Azija, istočni dio Kine

Ako se bojiš zmija, leteća zmija veličine oko 1 metar sigurno zvuči kao noćna mora, no one u Aziji stvarno postoje i to čak 5 različitih vrsta. Najmanje vrste dugačke su oko 60 centimetara, a najduže imaju više od 1.2 metra.  Na sreću stanovnika jugoistočne Azije, leteće zmije imaju umjereno jak otrov, opasan samo za male životinje kojima se hrane: glodavce, guštere, žabe, ptice i šišmiše, a većinu vremena provode u krošnjama.Leteće zmije nemaju ni krila ni udove kao ni opne koji bi im mogle pomoći u jedrenju, no unatoč tome jedre jednako dobro i mogu u letu prijeći udaljenosti i do 100 metara.

Leteća zmija (foto: Timlaman.com)

Leteća zmija

(Izvor: S dopuštenjem Jakea Socha / Socha Lab)


Kada se pripremaju za skok, dogmižu do kraja grane i objese se u obliku slova J. Nakon što odaberu mjesto na koje će sletjeti, odraze se s grane, spljošte tijelo, uvuku trbuh i rašire rebra. Tijelo koje je inače okruglo tada poprimi oblik slova C s udubljenom stranom okrenutom prema dolje, pa presjek kroz tijelo zmije izgleda poput presjeka frizbija. Upravo taj oblik tijela pomaže im „hvatati zrak“ i usporiti padanje.

Istovremeno  nastavljaju  „valovito gmizati“ u zraku, odnosno kreću se lijevo desno u obliku slova S na sličan način na koji to čine na zemlji. Prilikom svojih elegantnih preleta s drveta na drvo mogu skretati i mijenati smjer, a iako slijetanje katkad izgleda grubo, zmije uvijek prizemlje bez ozljeda. Pogledajte video znanstvenika Jakea Sochea koji se bavi pročavanjem tehnike leta ove zmije!

Želite li vidjeti na koji način ova zmija "leti", kliknite ovdje!


Zanimljivo, što su manje, to su vještije u letu. Jako se malo zna o njihovom ponašanju u divljni, no smatra se da koriste svoju vještinu kako bi pobjegle grabežljivcima ili uhvatile plijen.Želiš li doznati više o ovim nevjerojatnim zmijama klikni ovdje ili vidjeti još slika i filmova o njima klikni ovdje

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.